Böhmermann’ın okuduğu şiir için ihtiyati tedbir kararı

- Hamburg Eyalet Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiirin büyük bölümünün Almanya'da okunmasını yasakladı

Google Haberlere Abone ol
Böhmermann’ın okuduğu şiir için ihtiyati tedbir kararı

BERLİN (AA) – Hamburg Eyalet Mahkemesi, ihtiyati tedbir kararı alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiirin büyük bölümünün Almanya'da okunmasını yasakladı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayetinin kısmen haklı bulunduğu belirtildi.

Hamburg Eyalet Mahkemesinin kararında, Alman komedyen Jan Böhmermann’ın söz konusu şiiri okumasına ilişkin ihtiyati tedbir konulduğu, komedyenin, Erdoğan’a hakaret içeren ve onur kırıcı olan şiirin belirli bölümlerini tekrarlayamayacağı ifade edildi.

Böhmermann’ın şiirin söz konusu bölümlerini tekrarlaması durumunda 250 bin avroya kadar para cezası veya 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği vurgulandı.

Kararda, sanat ve ifade özgürlüğü ile başvuru sahibinin kişisel hak ve hukukunun "tartılması, muhakeme edilmesi" gerektiğine işaret edilerek mizahtaki eleştiri sınırının, onurun kırılması durumunda bittiği kaydedildi.

Mahkeme kararında ayrıca Böhmermann’ın okuduğu şiirin belirli bölümlerinde eleştiri sınırının aşıldığı ifade edildi.

Kararın, sadece Jan Böhmermann'ın şahsı için değil üçüncü kişiler için de geçerli olduğu, Erdoğan'a hakaret içeren şiirin büyük bölümünün Almanya'da okunmasının yasakladığı belirtildi.

- Erdoğan'ın avukatının değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Michael von Sprenger, mahkemenin verdiği kararla, şiirdeki ifadelerin hakaret içerdiği ve onur kırıcı olduğunun tespit edilmiş bulunduğunu açıkladı.

Böhmermann, 31 Mart’ta Almanya’nın ZDF televizyon kanalında yayınlanan “ZDF Neo Royal” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okumuş, komedyenin Alman Ceza Kanunu’nun 103. Maddesi uyarınca yargılanması için Türkiye, Almanya’ya nota vermişti.

Alman hükümeti de Böhmerann’ın yargılanması için Mainz Başsavcılığına izin vermişti.

Yorumlar