"Böcek" davasında yeni birleştirme kararı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulması soruşturulurken "sahte rapor" düzenlemekle suçlanan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Palaz'ın da aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılandığı davanın, "Böcek" ana dava dosyasıyla birleştirilmesi kararlaştırıldı

Google Haberlere Abone ol
"Böcek" davasında yeni birleştirme kararı

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulması soruşturulurken "sahte rapor" düzenlemekle suçlanan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın da aralarında bulunduğu 3 sanık hakkındaki davanın, "Böcek" ana dava dosyasıyla birleştirilmesi kararlaştırıldı.

Palaz ile eski TÜBİTAK görevlileri Gökhan Vıcıl ve Hamza Turhan'ın yargılanmasına Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Sanıklardan hiçbirinin hazır bulunmadığı duruşmaya "müdahil" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın katıldı.

Duruşmada sanıklar Vıcıl ve Turhan'ın avukatlarının müdafilikten çekildiklerine ilişkin dilekçe verdikleri tutanağa geçirildikten sonra söz alan avukat Aydın, bu davanın, "Böcek" ana dava dosyasıyla birleştirilmesini istediklerini bildirdi.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik de dosyanın "Böcek" dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğundan, dosyaların birleştirilmesine, avukatlarının müdafilikten çekilmelerine ilişkin dilekçelerin, sanıklardan Vıcıl ve Turhan'a tebliğine karar verdi.

- Davanın geçmişi

Başbakanlığı sırasında, Erdoğan'ın Keçiören'deki ikametgahı ile Başbakanlık Resmi Konutundaki çalışma ofislerinde iki dinleme cihazı bulunmuştu.

Buna ilişkin, 13 kişi hakkında Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış ancak savcılık, "eylemin hangi örgüt adına yapıldığının" tespit edilemediğini belirterek, "örgüt" yönünden soruşturmayı ayırmıştı.

Yargılama sonucunda sanıklardan Sedat Zavar ve İlker Usta, "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" ve "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlarından 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmış, 8 sanığın beraatine karar verilmiş, yakalanamayan 3 sanık hakkındaki dosya ayrılmıştı.

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sonraki süreçte, dinleme cihazlarının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından konulduğu gerekçesiyle 11 sanık hakkında daha Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlanan davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise mahkemenin bazı hükümlerini onarken, bazılarının bozulmasına karar vermişti.

Bu kararının ardından dosya tekrar mahkemeye gelmiş, mahkeme ise firari 3 sanık yönünden ayırdığı dosya ile Yargıtayın bozduğu dosyaları Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti ve dosyalar "örgüt" suçundan açılan davayla birleştirilmişti.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen davanın sanıkları Palaz, Vıcıl ve Turhan da böcek soruşturması sırasında savcılığa sahte rapor vermekle suçlanıyor.

Yorumlar