BM'ye göre Güney Sudan'da barış ve adalet heba edildi

- BM Genel Sekreteri Ban: - "Güney Sudan uçurumun kenarında asılı kalmaya devam ediyor. Yeni ülke için adalet, barış ve fırsat sözleri heba edilmiştir"

Google Haberlere Abone ol
BM'ye göre Güney Sudan'da barış ve adalet heba edildi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun Güney Sudan'daki "barış ve adalet" sözünün heba edildiğini ve ülkenin uçurumun eşiğine geldiğini söyledi.

BMGK'daki Afrika toplantısında konuşan Ban, Güney Sudan'da, geçen hafta insan hakları gözlemcilerince hazırlanan raporlarda belgelenen "cinsel şiddetin boyutunun, dehşet verici" olduğunu belirtti.

Ban, "BM Kampı yakınında, korunma arayışındaki onlarca etnik Nuerli kadın ve kızın, Güney Sudan askerleri tarafından tecavüze uğramasından dehşete düştüğünü" söyledi.

Konuşmasında, çatışmalardan etkilenen ülkelerde barışın sağlanmasının BM faaliyetlerinin çekirdeğini oluşturduğunu bildiren Genel Sekreteri Ban, "Biz burada toplanırken, Güney Sudan uçurumun kenarında asılı kalmaya devam ediyor. Yeni ülke için adalet, barış ve fırsat sözleri heba edilmiştir." dedi

Konuşmasında sorumlulardan hesap sorulmasını isteyen Ban, ülkedeki barış sürecine yatırım yapılması için liderlere çağrıda bulundu.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Mali ve diğer birtakım ülkelerde de istikrarsızlığın devam etmesinin herkes için vahim durum olduğunu belirten Ban, bunun Afrika'nın tam hikayesi olmadığını ve büyüyen ekonomilerin bulunduğunu, yaşam standartlarının ve demokratik alanların genişletildiğini içeren anlatılmamış başka hikayelerin de olduğunu söyledi.

- "Kurumları zayıf uluslar gelişemez"

BMGK'ya hitabında, "Kurumları zayıf uluslar gelişemez" diyen Ban, "kapsayıcı ve sorumlu kurumların" hükümetleri ve vatandaşların birlikte tutan çimento olduğunu ve bunlar güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ban, kurumların güvenlik ve adaletin sağlanmasında katkısı bulunurken, yolsuzluğa, etnik gerilime ve marijinalliğe engel olduğunu belirtti.

Konuşmasında, BM Barışı İnşa Fonu'na (BMBİF) övgüde bulunan Genel Sekreter Ban, fonun umutsuz bir açığı olduğunu ve üye ülkelere Eylül 2016'da yapılacak yardım konferansında 300 milyon dolarlık hedefe ulaşılabilmesi için yardım çağrısında bulundu.



Yorumlar