BMMYK önünde protesto

- Türkiye'nin 9 ilinden gelen Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde protesto düzenledi - Afgan Mültecileri ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hikmet: - "Yasadışı olarak dağlara, denizlere ve okyanuslara yol almadık ama neden bizim için bir şey yapmıyorsunuz? Buna benzer olaylara bakınca, sizler de dolaylı bir şekilde ayrımcı davranışlarınızla insan kaçakçılığını geliştirmiyor musunuz?" - "Mültecilerin dosyaları hususunda BMMYK'nin mutlak ihmali ve sığınmacılar için uygun koşullar oluşturmaması, defalarca geri dönüşü olmayan felaketlere sebep oldu"

Google Haberlere Abone ol
BMMYK önünde protesto

ANKARA (AA) - Türkiye'nin 9 ilinden Ankara'ya gelen Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Afgan Mültecileri ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammed Ali Hikmet, Türkiye'nin 52 ilinde yaşayan 108 bini aşkın Afgan mülteciyi temsil ettiklerini belirtti.

Hikmet, Afgan mültecilerin kurtarıcı ve insan haklarını savunan bir kuruluş olarak gördükleri BMMYK'ya başvurduğunu hatırlatarak, "Yasadışı olarak dağlara, denizlere ve okyanuslara yol almadık ama neden bizim için bir şey yapmıyorsunuz? Buna benzer olaylara bakınca, sizler de dolaylı bir şekilde ayrımcı davranışlarınızla insan kaçakçılığını geliştirmiyor musunuz?" ifadelerini kullandı.

"Sığınma ve insan hakları hukukuna göre bütün insanlar eşit haklara sahiptir" diyen Hikmet, BMMYK'nin farklı ülkelerden gelen mülteciler arasında açıkça ayrımcılık yaptığını öne sürdü.

Türkiye'deki sığınmacılar arasında yaklaşık 108 bin kişiden oluşan en büyük gruplardan biri olan Afgan sığınmacıların, birçok sorunla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Hikmet, "Mültecilerin dosyaları hususunda BMMYK'nin mutlak ihmali ve sığınmacılar için uygun koşullar oluşturmaması, defalarca geri dönüşü olmayan felaketlere sebep oldu." dedi.

Hikmet, Afgan sığınmacıların sorunlarının çözülmesi için BMMYK'dan kararlı bir tutum beklediklerini sözlerine ekledi.

Afgan mültecileri temsil eden grup daha sonra, Türkiye'nin 52 ilinde yaşayan binlerce Afgan mültecinin imzaladığı birtakım taleplerden oluşan başvuruyu, BMMYK'ya teslim etmek üzere görevlilere sundu.

Protestocuların, "İltica bir insan hakkıdır", "İnsan hakları sınırlandırılamaz" ve "Bahaneler son bulsun" gibi dövizler taşıdıkları görüldü.

Yorumlar