BMGK'dan Suriye'de sivillere yönelik saldırılara tepki

- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de son dönemde sivillere ve sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini bildirdi - Konsey, çatışmaların durması anlaşmasının ihlalinden kaygı duyduğunu da açıkladı

Google Haberlere Abone ol
BMGK'dan Suriye'de sivillere yönelik saldırılara tepki

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de sivillere yönelik saldırılara ilişkin İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanan basın bildirisini kabul etti.

Bildiride Suriye'de son dönemde siviller, sağlık kuruluşları ve diğer sivil kurumlara yapılan saldırılardan "büyük öfke" duyulduğu kaydedilerek bu saldırıların savaş suçu olarak değerlendirilebileceği vurgulandı.

Bölgede BMGK tarafından da desteklenen çatışmaların durması anlaşmasının ihlalinden kaygı duyulduğu da ifade edilen bildiride, savaşan tüm taraflardan uluslararası insancıl hukuka uymaları istendi.

Tüm tarafların sivil halkla çatışan gruplar arasındaki ayrıma dikkat etme ve sivil kurumlara saldırmama zorunluluğu olduğu kaydedilen bildiride, Suriye halkının korunması konusundaki öncelikli sorumluluğun Suriye hükümetinde olduğu belirtildi.

DAEŞ ve El Nusra tarafından gerçekleştirilen terörist atakların da kınandığı bildiride, Suriye'de siyasi geçiş sürecini destekleyen 2254 sayılı BMGK kararının tam olarak uygulanması çağrısı yapıldı.

BMGK'da başkanlık ve basın bildirileri 15 üyenin de oybirliğiyle kabul edilebiliyor. Rusya ve Çin, bildiriye destek verdi ancak bu iki ülke konunun BMGK tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi taleplerini veto etmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Konsey'e, saldırganların hesap vermesi için Suriye'deki savaş suçlarının UCM'ye sevk edilmesi çağrısı yapmıştı.

- Hastane ve mülteci kampı vurulmuştu

Suriye rejimi, 28 Nisan'da, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından da desteklenen Halep'teki El Kudüs Hastanesi'ni hava saldırısı ile vurmuş, çok sayıda hasta, çocuk ve bazı sağlık çalışanları hayatını kaybetmişti.

İdlib'te Türkiye sınırına yakın mülteci kampı da yine hava saldırısında vurulmuş ve çok sayıda sığınmacı yaşamını yitirmişti. Bölgede hava operasyonları düzenleyen Rusya ve Suriye rejimi saldırıyla bağlantıları olmadığını öne sürmüştü.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki söz konusu saldırıları hangi grubun yaptığına ilişkin BM'nin yerel kaynaklardan bilgi aldığını ancak yasal olarak bölgede bunu belirleyecek Birleşmiş Milletler ekibinin olmadığını söyledi.

Yorumlar