BMGK 'Filistin halkını koruma' tasarısını kabul etti

Türkiye ve Cezayir'in yoğun çalışmaları neticesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun gündemine taşınan Filistin tasarısı kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
BMGK 'Filistin halkını koruma' tasarısını kabul etti

SonHaberler | Haber Merkezi

İşgalci İsrail'in son zamanlarda Filistin ve Gazze halkına yönelik yürüttüğü katliamların önüne geçmek isteyen Türkiye ve Cezayir yoğun mesai neticesinde hazırladığı tasarıyı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun gündemine taşıdı. Filistin halkına koruma talep eden tasarı BMGK'da oylanarak kabul edildi. ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifi BM Genel Kurulunda kabul edilmedi.

Daha önce yine Türkiye'nin yoğun girişimleri neticesinde 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Kuruluna taşınan tasarı ABD'nin veto etmesiyle kabul edilmemişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde daimi üyeler tarafından herhangi birinin veto edilmesiyle görüşülen konular otomatik olarak reddedilmiş sayıldıkları için Türkiye burada istediği kararı aldıramadı.

Ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 193 üyeden herhangi birinin tek başına veto hakkı olmadığı için ABD ve diğer 4 daimi üye kararların alınmasında eşit oylara sahipler. Tekrar Türkiye ve Cezayir tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na taşınan tasarı burada 120 üye ülkenin oylarını alarak kabul edildi. Oylamada 8 ülke red kararı verirken 45 ülke ise çekimser kaldı. 

Kararda, "BM Genel Sekreterinden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin'de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması" talep ediliyor.

TÜRKİYEDEN İLK TEPKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD Yine Hüsrana Uğradı

Türkiye ve Cezayir'in yoğun girişimleriyle BGMK'da kabul edilen kararı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Amerika yine hüsrana uğradı.“ yorumunda bulundu.

Kalın: Filistin Davası İçin Büyük Bir Başarıdır

Kararın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Bu, Filistin davası ve adalet için büyük bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

demir hani kudüse barış gücü askeri bm işini tam yap