BM'den Suriye'ye yardım konvoyu tepkisi

- BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke: - "Bu sabah itibariyle BM'ye ait 40 tır Türkiye-Suriye sınırını geçtikten sonra hala gümrük bölgesinde bekliyor. Bu oldukça sinir bozucu. İzinlerin neden verilmediğini de Suriye hükümetine sorun"

Google Haberlere Abone ol
BM'den Suriye'ye yardım konvoyu tepkisi

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, BM tarafından, ateşkes ilanının ardından Halep'in doğusuna gönderilmek için Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçen 40 yardım tırı için Suriye rejiminin hala izin vermemesini "sinir bozucu" olarak değerlendirdi.

Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Bu sabah itibariyle BM'ye ait 40 tır Türkiye-Suriye sınırını geçtikten sonra hala gümrük bölgesinde bekliyor. Bu oldukça sinir bozucu. İzinlerin neden verilmediğini de Suriye hükümetine sorun." ifadelerini kullandı.

Halep'in doğusunda 250 bin kişinin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Laerke, 40 tırın yiyecekle doldurulduğunu ve 80 bin kişinin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacağını aktardı.

"Söylediğim gibi bu oldukça sinir bozucu ve bütün dünya seyrediyor." diyen Laerke, insani yardım konvoyunun kuşatma altındaki bölgelere ulaştırılması için Suriye rejimine biran evvel gerekli izni vermesi çağrısını yineledi.

BM yardım tırlarının güzergahın güvenli olduğuna emin olduktan sonra hareket edeceğini belirten Laerke, Suriye rejiminin konvoyun hareket etmesi için hala göndermediği mektubun, yardım tırlarının Türkiye sınırını geçmesini değil, Suriye'de güvenli bir şekilde yola çıkmasına ilişkin olduğunu kaydetti.

Laerke, BM'nin 40 tırdan oluşan yardım konvoyunun hareket planı hakkında da bilgi vererek, gerekli izin çıktıktan sonra konvoyun 20'şerli iki gruba ayrılacağını ve birer gün arayla yola çıkacağın ifade etti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Jessy Chahine de basın toplantısında bir soru üzerine söz alarak, Suriye'den gelecek izin mektubunun de Mistura'ya Suriye'de ateşkes anlaşmasını yürürlüğe koyan ABD ve Rusya tarafından bildirileceğini, de Mistura'nın izne ilişkin Suriye rejimiyle doğrudan teması olmayacağını kaydetti.

Özel Temsilcisi de Mistura, dün Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçiş yapan 40 yardım tırı için Suriye rejiminin hala izin vermemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek, "Ama özellikle hayal kırıklığı yaşayanlar Suriye halkı" ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar