BM'den "Rabia soruşturması açılması" çağrısı

- BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Hak: - "Ban, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce sivilin öldürülmesiyle ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma açılmasını çok önemli görüyor" - Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu Müdürü Guneym: - "BM Genel Sekreteri'nin bu çağrısı yeni değil, sadece duygularla oynamayı hedefliyor ve bir insan hakları ihlali meselesini hiçbir pratik karşılığı olmadan medyatik meseleye dönüştürüyor"

Google Haberlere Abone ol
BM'den "Rabia soruşturması açılması" çağrısı

KAHİRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Ağustos 2013'te Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın boşaltılması sırasında yüzlerce insanın öldürülmesiyle ilgili kapsamlı soruşturma açılması çağrısı yaptığı bildirildi.

BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ban, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce sivilin öldürülmesiyle ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma açılmasını çok önemli görüyor." dedi.

Hak, 14 Ağustos günü yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması için komisyon kurma yetkisinin BM İnsan Hakları Komisyonu'na ait olduğunu belirtti.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin bu açıklamaları Mısırlı avukatlar ve sivil kuruluşlar tarafından farklı tepkilerle karşılandı.

14 Ağustos'ta hayatını kaybedenlerden bazılarının avukatlığını yapan Ahmed Mufrih, BM Genel Sekreterliği'nin yaptığı bu çağrıyı memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak, Ban'ı, "Mısır'daki askeri yönetimin, işlenen suçların izlerini silme çabasında olduğunun anlaşılmasının ardından" İnsan Hakları Komisyonu'nu uluslararası bir komisyon kurmaya yönlendirme konusunda yetkilerini kullanmaya çağırdı.

Mufrih, soruşturma komisyonu kurulması için gerek sivil toplum kuruluşları gerekse avukatların birlikte çalışması ve bunun gerçekleşmesi için tüm baskı unsurlarını kullanmalarını istedi.

Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu Müdürü İzzet Guneym ise "BM Genel Sekreteri'nin bu çağrısı yeni değil, sadece duygularla oynamayı hedefliyor ve bir insan hakları ihlali meselesini hiçbir pratik karşılığı olmadan medyatik meseleye dönüştürüyor." diye konuştu.

Guneym, "Ban'ın, ihlallerin soruşturulması için komisyonlar kurmak üzere dosyayı İnsan Hakları Komisyonu'na sevk etme yetkisi var. Ancak BM ve ona bağlı kurumlar bunu yapacak yerde 3 yıldır Mısır rejimini ve onun ihlallerini destekliyor." ifadesini kullandı.

Mısır'da 14 Ağustos 2013 sabahı ordu ve polis birliklerinin Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilere müdahalesi sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı.


Yorumlar