BM'den Myanmar Hükümeti'ne "hukuka saygı gösterme" çağrısı

- BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq: - "Myanmar'daki son şiddet olaylarına ilişkin raporlar nedeniyle endişeliyiz"

Google Haberlere Abone ol
BM'den Myanmar Hükümeti'ne "hukuka saygı gösterme" çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM, Myanmar'ın Arakan eyaletinde sivillere yönelik operasyon düzenleyen Myanmar Hükümeti'ne sivillerin korunması ve hukuka riayet edilmesi çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, AA muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Myanmar'daki son şiddet olaylarına ilişkin raporlar nedeniyle endişeliyiz. Şiddetin azalması için itidal tavsiye ediyoruz." dedi.

BM'nin bölgeye giriş imkanı olmadığı için söz konusu şiddet eylemlerini teyit edemediklerini vurgulayan Haq, "Ancak bu operasyonlarda sivillerin can kaybının engellenmesi ve yerel halkın mülklerinin zarardan korunması için ihtiyatlı olunması gereğinin altını çiziyoruz." ifadesini kullandı.

Myanmar'a hukuka saygı göstermesi çağrısı da yapan Haq, şunları kaydetti:

"Myanmar Hükümeti'nden sivillere yönelik şiddet olaylarını tam olarak araştırmasını istiyoruz. Hükümet ve diğer taraflara hukukun üstünlüğüne saygı göstermeleri ve hukuka uygun davranmaları çağrısı yapıyoruz."

Arakan'da, cumartesi günü askerlere yönelik saldırının ardından çıkan çatışmada, ordunun köylere hava saldırısı düzenlediği ve 28 Arakanlı Müslüman'ın hayatını kaybettiği belirtilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayınladığı 22 Ekim-10 Kasım tarihli uydu görüntüleri de bölgede 430 evin yakıldığını göstermişti.

Yorumlar