BM'den Myanmar hükümetine destek

- BM Genel Sekreteri Ban: - "Hükümetin attığı cesur adımları görmekten mutluyuz"

Google Haberlere Abone ol
BM'den Myanmar hükümetine destek

YANGON (AA) - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar hükümetinin, ülkedeki Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu çözme çabalarına destek verdi.

Panglong Konferansı'nın açılış konuşmasını yapmak üzere, Başkent Nepido'da bulunan Ban, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile bir araya geldi.

Ban, düzenlenen basın toplantısında, "Rohingyalar konusunu görüşmek üzere oluşturulacak danışma komisyonunun başkanlığına selefim Kofi Annan'ın seçilmesi dahil, hükümetin attığı cesur adımları görmekten mutluyuz." dedi.

BM'nin dünyanın en fazla zulüm gören azınlık grubu olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanların durumunu "karışık" olarak değerlendiren Ban, "Nesillerdir bu ülkede yaşayan insanlar, herkesle aynı hukuki statüye ve vatandaşlığa sahip olmalı." diye konuştu.

Ban, "Yeni liderlik, artık ayrımcılığın üstesinden gelmeli, eşitliği sağlamalı ve herkesi içine alan gelişimi teşvik etmeli." ifadesini kullandı.

Nepido'da yarın başlayacak olan 21. Yüzyıl Panglong Konferansı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ban, "Myanmar için en önemli unsurlar barış ve istikrar olduğu için konferansın tüm katılımcılarını tebrik ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ban, Nepido'ya ziyareti öncesinde, Suu Çii hükümetine insan haklarına tamamen saygı göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

Merkezi hükümet, ordu ve etnik toplulukları temsil eden toplam 92 siyasi partinin yanı sıra gerilla gruplarının temsilcilerinden oluşan toplam 750 delegenin buluşacağı 21. Yüzyıl Panglong Konferansı, siyasi yönetim ve güvenlik temasıyla gerçekleştirilecek.




Yorumlar