BM'den Halep'te çatışmaların 48 saat durması çağrısı

- BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq: "Halep'e yardım girişi için haftalık en az 48 saat çatışmaların durması çağrısı yapıyoruz. Bu süre, sivil halka yardımların ulaştırılabilmesi için gerekli asgari zaman dilimidir"

Google Haberlere Abone ol
BM'den Halep'te çatışmaların 48 saat durması çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler, yoğun çatışma ve kuşatmaların yaşandığı Suriye'nin Halep şehrine yardım ulaştırılması için haftalık en az 48 saatlik çatışmasızlık gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Halep'teki durumun ciddiyetini korumaya devam ettiğini kaydederek, insanların gıda ve yardım malzemelerine ulaşmasının engellenmesi nedeniyle endişe duyduklarını ifade etti.

Haq, "Halep'e yardım girişi için haftalık en az 48 saat çatışmaların durması çağrısı yapıyoruz. Bu süre, sivil halka yardımların ulaştırılabilmesi için gerekli asgari zaman dilimidir. Bu konuya ilişkin görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

Halep'te kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin de açıklama yapan Farhan Haq, bu iddiaların soruşturulması gerektiğini belirterek, "Eğer kimyasal silah kullanıldı ise bu savaş suçudur ama bunun öncelikle soruşturulması gerekir. Suriye'de 5 yılda işlenen bir çok katliamın da soruşturulması gerekiyor." diye konuştu.

Rusya, Suriye'nin Halep kentinde 11 Ağustos'tan itibaren günde 3 saat ateşkes uygulanacağını ve kente insani yardım konvoylarının gireceğini bildirmiş, BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien ise Halep'te 3 saatlik ateşkesin sivillerin ihtiyacının karşılanması açısından yeterli olmadığını söylemişti.

Yorumlar