BM'den Halep'e yardım açıklaması

- BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke: - "Halep'in doğusuna ne havadan ne de karadan yardım ulaştırabiliyoruz" - "Bütün dünyanın Halep’te olup bitenleri izlediğinin farkındayız. Biz de izliyoruz ve derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Geçen her saat, her gün insanlar hayatını kaybediyor"

Google Haberlere Abone ol
BM'den Halep'e yardım açıklaması

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, 100 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 275 bin sivilin yaşadığı Suriye'nin Halep kentinin doğusuna havadan ve karadan yardım ulaştıramadıklarını söyledi.

Sözcü Laerke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Eylül'de, Suriye'de ateşkes ilanının ardından Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak sınırdaki ara bölgeye geçen BM'ye ait 40 yardım tırından 20'sinin bekleyişinin sürdüğünü söyledi.

Halep'e gitmesi planlanan 40 tırdan 20'sinin eylül sonunda İdlip kentine yardımları ulaştırarak görev yerlerine geri döndüklerini aktaran Laerke, "Sınırdaki diğer 20 tır ise can ve mal güvenliğine ilişkin güvence alınamadığı için bir aydır beklemeye devam ediyor." dedi.

Laerke, kuşatma altında 100 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 275 bin sivilin yaşadığı Halep'in doğusuna havadan ve karadan yardım ulaştıramadıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bütün dünyanın Halep’te olup bitenleri izlediğinin farkındayız. Biz de izliyoruz ve derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Geçen her saat, her gün insanlar hayatını kaybediyor. Dolayısıyla, çatışmaların acilen durdurulması gerekiyor."

Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın katılmasının planlandığı İsviçre'nin Lozan kentinde yarın yapılacak Suriye toplantısına ilişkin Laerke, de Mistura'ya gelen davetiye dışında BM olarak toplantının gündemine ilişkin bilgileri olmadığını söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura geçtiğimiz hafta Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Saldırılar bu şekilde devam ederse en fazla iki, iki buçuk ayda Halep'in doğusu tamamen yok olacak, teröristler değil binlerce sivil ölecek. Buna siz, biz ve bütün dünya yıl sonununda Noel'i kutlamaya hazırlanırken şahit olacağız." ifadelerini kullanmıştı.



Yorumlar