BM'den Güney Sudan'da "barış için birlikte çalışma" çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Güney...

Google Haberlere Abone ol
BM'den Güney Sudan'da "barış için birlikte çalışma" çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Güney Sudan'daki tüm taraflara barış için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Güney Sudan'a üç günlük bir ziyarette bulunan Stephen O'Brien, yaptığı açıklamada, ülke genelinde onbinlerce kişinin birçok farklı yere göçüne neden olan çatışmalarda sivillerin korunması için tüm taraflardan sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi.

Askeri güçlerin sivillere yönelik bütün şiddet eylemleri dahil hepsinden öfke duyduğunu belirten O'Brien, ihlalleri durdurmak ve faillerinden hesap sorulması için hızlı ve kararlı eylem çağrısı yaptı.

O'Brien, yardım görevlilerine yönelik bütün şiddet eylemlerini kınadı ve kabul edilemez söz konusu olaylara karşı lider pozisyonundakilerin harakete geçmelerini istedi.

Güney Sudan'daki insani durumu "felaket" olarak niteleyen O'Brien, nüfusun yarısından fazlası olan 6 milyon 100 kişinin, insani yardım ihtiyaç duyduğunu aktardı. O'Brien ülke genelinde 250 bini çocuk olmak üzere 4 milyon 800 bin kişinin çok ciddi derecede gıda yetersizliğiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan kentin farklı bölgelerindeki çatışmalarda, aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu yaklaşık 270 kişi yaşamını yitirmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de en son açıklamasında, Güney Sudan'da 60 bin kişinin iç çatışmalar yüzünden komşu ülkelere gittiğini kaydetmişti.

Yorumlar