BM'den Dareyya açıklaması

- BM, Dareyya'dan halkın gönüllü bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini, tüm dünyanın bu tahliyeyi takip ettiğini bildirdi

Google Haberlere Abone ol
BM'den Dareyya açıklaması

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Millletler (BM), Suriye'nin başkenti Şam'ın kırsalında yer alan ve rejimin kuşatması altında bulunan Dareyya'dan halkın gönüllü bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini, tüm dünyanın bu tahliyeyi takip ettiğini belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Ofisi'nden yapılan açıklamada, 4 yıldır kuşatmanın kaldırılması için yapılan çağrıların dikkate alınmadığı ve rejim kuşatması altındaki Dareyya'da durumun "son derece vahim" olduğu ifade edildi.

Tahliye için rejim ve muhalifler arasında varılan anlaşmada BM'nin rolünün olmadığı ifade edilen açıklamada, tahliye sırasında sivillerin korunması, tahliyenin gönüllü ve uluslararası insani hukuk kurallarına uygun bir şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.

- Kerry, Lavrov görüşmesi

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.

Kerry ve Lavrov arasında sabah saatlerinde başlayan görüşmeye daha sonra BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura da katıldı.

Cenevre'deki görüşmelerde ABD ve Rusya'nın Halep'te 48 saatlik ateşkes ve rejim ile muhalifler arasında barış görüşmelerin tekrar başlaması konusunda anlaşması bekleniyor.

Sabah yerel saat ile 10.00'da başlayan görüşme hala devam ediyor.

Esed rejimi ile silahlı ve sivil muhalifler arasında bir süre önce yapılan görüşmelerde, Dareyya sakinlerinin ilçeden çıkması üzerinde uzlaşılmıştı.

Müzakerelerin ardından ilçeden ilk sivil grup ise sabah saatlerinde çıkmıştı. Dareyya'dan Suriye Kızılayına ait araçlarla ayrılan yüzlerce sivil, Şam kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgelere ve İdlib'e gitmek üzere hareket etmişti.

Yorumlar