BM'den Afganistan'da sivil kayıp açıklaması

- BM, 1 Ocak-30 Haziran 2017 tarihleri arasında Afganistan'da bin 662 sivilin öldüğünü, 3 bin 581 sivilin de yaralandığını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
BM'den Afganistan'da sivil kayıp açıklaması

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Afganistan'da intihar saldırıları ve çatışmalar nedeniyle 1 Ocak-30 Haziran 2017 tarihleri arasında bin 662 sivilin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 581 sivilin de yaralandığını duyurdu.

OHCHR'den yapılan yazılı açıklamada, ülkede yılın ilk 6 ayında ölen sivil sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2'lik artış gözlendiği bildirildi.

Başkent Kabil'de 31 Mayıs'ta gerçekleştirilen intihar saldırısında en az 92 sivilin öldüğü, yaklaşık 500 sivilin de yaralandığının anımsatıldığı açıklamada, saldırının 2001'den bu yana BM kayıtlarına geçen "en ölümcül" saldırı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu yıl 1 Ocak-30 Haziran arasında bin 662 sivilin yaşamını yitirdiği, 3 bin 581 sivilin de yaralandığı belirtildi.

Ölüm ve yaralanmaların hükümet karşıtı güçlerin bombalı saldırıları, çatışmalar ve intihar saldırılarıdan kaynaklandığı aktarıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de konuyla ilgili değerlendirmesinde, söz konusu istatistiklerin "korkunç" olduğunun altını çizerek, "Birçok Afgan sivil, ailelerini, arkadaşlarını kaybettiği için ve günlük yaşamlarını sürdürürken karşılaşacakları riskleri bildikleri için psikolojik travma yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar