BM Özel Raportör'ünden ABD'ye suçlama

- BM Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Kiai, ABD güvenlik güçlerinin Kuzey Dakota eyaletindeki protestoculara aşırı güç kullandığını bildirdi - Özel Raportör Kiai: - "Gözaltına alınanlar insanlık dışı ve alçaltıcı koşullarda tutuluyor"

Google Haberlere Abone ol
BM Özel Raportör'ünden ABD'ye suçlama

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Maina Kiai, ABD güvenlik güçlerini Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan petrol boru hattına tepki gösteren protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçladı.

Kiai, Cenevre'de yaptığı yazılı açıklamada kolluk görevlileri, özel güvenlikçiler ve Kuzey Dakota Ulusal Muhafızlarının petrol boru hattına muhalif protestocularla başa çıkmak için haksız güç kullandığını belirtti.

Protestoya katılan 400 kişiden gözaltına alınanların "insanlık dışı ve alçaltıcı koşullarda" tutulduğunu vurgulayan Kiai, protestoculara karşı yerel güvenlik güçlerinin silahla yanıt vermesinin bölgede son iki haftadır gerilimi daha da artırdığına dikkati çekti.

Özel Raportör Kiai, güvenlik güçlerini protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçlayarak, "Barışçıl toplanma özgürlüğü bireysel bir haktır ve bu hak gelişigüzel bir şekilde alınamaz." ifadesini kullandı.

- Arazinin Kızılderili kabilesine ait olduğunu ileri sürüyor

Öte yandan, ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan petrol boru hattına tepki amacıyla kasım ayı başında New York'ta toplanan bir grup aktivist, projeyi protesto etmişti.

Aktivistler, 3 milyar 700 milyon dolar harcanarak 4 eyaletten geçmesi planlanan hattın Kuzey Dakota ayağındaki bir kısım arazinin, 19. yüzyıldan kalma antlaşma nedeniyle Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait olduğunu ileri sürüyor.

Arazide ayrıca, kabilenin defin alanları, ibadet yerleri ve diğer yapıtlarının olduğu belirtiliyor.

Standing Rock Sioux kabilesi geçen ağustos ayında ABD hükümetine dava açarak projeyi durdurmuş ancak ekim ayında federal temyiz mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti.



Yorumlar