BM önünde Çin protestosu

- Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden Cenevre'ye gelen Uygur Türkleri ve Tibetliler, BM önünde Çin'i protesto etti

Google Haberlere Abone ol
BM önünde Çin protestosu

CENEVRE (AA) - Avrupa'da yaşayan bir grup Uygur Türkü ve Tibetli, İsviçre'nin başkenti Cenevre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde Çin Halk Cumhuriyeti'ni protesto etti.

Cenevre Gölü kıyısındaki bir otel önünde toplanan Dünya Uygur Kongresi, Tibet İçin Uluslararası Kampanya ve İsviçre ve Lihtenştayn Tibet Topluluğu adlı kuruluşlara mensup yaklaşık bin kişi, BM Cenevre Ofisi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Uygur Türkleri ve Tibetli Budistlerin temsilcileri, BM Ofisi'nin önünde, sivillere yönelik silahlı şiddete karşı olmayı sembolize eden kırık sandalye etrafında kurulan platform üzerinden toplanan kalabalığa hitap etti.

AA muhabirine konuşan Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa, Çin'in Doğu Türkistan ve Tibet'te uyguladığı dini baskılara karşı bütün dünyaya seslerini duyurmak için toplandıklarını söyledi.

İsa, halen Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'nin 33. Oturumu'nun devam ettiğini hatırlatarak, BM'nin seslerine kulak vermesi ve insan hak ve özgürlüklerinin garantiye alınması için Çin'e baskı yapılması çağrısında bulundu.

Çin'de Müslüman ve Budistlerin aynı kaderi paylaştığı görüşünü dile getiren İsa, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya ve Lihtenştayn ve İsviçre'deki Uygur Türkleri ve Tibetlilerin yanı sıra, bazı insan hakları kuruluşlarına mensup üyelerin de söz konusu protesto gösterisine katıldığını kaydetti.

Öte yandan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Almanya Münih Şubesi'nin bazı üyelerinin de Uygur Türkleri ve Tibetlilere destek vermek için Cenevre'ye geldigi görüldü.

Göstericiler, yapılan konuşmaların ardından, ellerindeki Doğu Türkistan ve Tibet bayraklarıyla birlikte, alandan olaysız şekilde ayrıldı.


Yorumlar