BM Libya Özel Temsilcisi Kobler, Mısır'da

- BM Libya Özel Temsilcisi Kobler: "Siyasi diyalog Libya krizinin çözümünün temelidir"

Google Haberlere Abone ol
BM Libya Özel Temsilcisi Kobler, Mısır'da

KAHİRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya krizinin çözümünün siyasi diyalogdan geçtiğini söyledi.

Kobler, Mısır'ın başkenti Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu'l Gayt ve Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bir araya geldi.

Ebu'l Gayt'la görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Kobler, "Siyasi diyalog Libya krizinin çözümünün temelidir." dedi.

Libya'da krizin taraflarını diyalog masasına oturarak siyasi, güvenlik ve ekonomiyle alakalı konuları görüşmeye çağıran Kobler, gerginliğin tırmandırılması ve Libyalılara harici çözümler dayandırılmasından kaçınılması gerektiğini, uluslararası camianın böyle bir tavır içine girmesi durumunda buna olumsuz karşılık verileceğini bildirdi.

Ebu'l Gayt da Libya krizinin Suheyrat Anlaşması uyarınca çözülmesi için uluslararası ve bölgesel alanda çaba sarfedilmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Şükri'nin Kobler ile gerçekleştirdiği görüşmede, Libyalı tarafların Suheyrat Anlaşması'nın uygulanmasına teşvik edilmesi konularının ele alındığı belirtildi.

Şükri, Suheyrat Anlaşması'nın, Libya'da istikranın sağlanması ve devlet kurumlarına işlerlik kazandırılmasının temeli olduğunu kaydetti.

Kobler de Mısır'ın, Libya krizinde oynadığı merkezi role ve Libya'da istikrarın sağlanmasında birinci derecede çıkarı olan komşu bir ülke olarak önemine işaret etti.

Yıllardır siyasi bölünmüşlüğün yaşandığı Libya'da, geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılan Suheyrat Anlaşması sonrası Fayiz es-Serrac başkanlığında Ulusal Mutabakat Hükümeti kurulsa da Abdullah es-Sini başkanlığındaki geçici hükümet Tobruk'ta, Halife Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de Trablus'ta varlığını sürdürüyor.

Yorumlar