BM Haitili kolera mağdurlarına yardım edecek

- Haiti'de 2010 yılında başlayan kolera salgınında sorumluluğu olduğu iddia edilen BM'nin mağdurlara yardım edeceği bildirildi

Google Haberlere Abone ol
BM Haitili kolera mağdurlarına yardım edecek

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Haiti'de 2010'da yaşanan büyük depremin ardından patlak veren Kolera salgınının mağdurlarına yardım edeceğini açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un yaşanan kolera salgını ve can kayıpları nedeniyle büyük üzüntü duyduğu kaydedildi.

"BM'nin Haiti'deki kolera salgını mağdurlarına yardım etme konusunda ahlaki sorumluluğu vardır." ifadeleri kullanılan açıklamada, Ban'ın koleradan doğrudan etkilenlere yapılacak yardım paketi konusunda çalıştığı belirtildi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mağdurlara "materyal yardımı" üzerinde çalışıldığını belirtti ancak bunun para olup olmadığı konusuna açıklık getirmedi.

Haiti'deki kolera salgının nedeni olarak depremden sonra bölgede görevlendirilen Nepalli BM barışgücü askerleri olduğu öne sürülmüş ve tazminat için ABD'de dava açılmıştı. Ancak mahkemeden BM'nin diplomatik dokunulmazlığı olduğu kararı çıkmış ve dava reddedilmişti.

Temyiz mahkemesi de bu kararı onaylamıştı.

BM, yapılacak yardımla hukuki olarak üstlenmese de Haiti'deki kolera salgınında sorumluluğu olduğunu kabul etmiş olacak.

Dünyanın en fakir ülkelerinden olan Haiti'de salgın nedeniyle 10 bine yakın kişi hayatını kaybetmiş on binlerce kişi de hastalığa maruz kalmıştı.


Yorumlar