BM Güvenlik Konseyi geçici üye seçimi

- BM Güvenlik Konseyi'nde 2017-2018 yılları geçici üyeliğine Etiyopya Bolivya, İsveç ve Kazakistan seçildi - Batı Avrupa ve diğerleri grubundan seçilecek üye için İtalya ve Hollanda'dan herhangi birisi yeterli desteği sağlayamadığı için 4. tur oylama yapılacak

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi geçici üye seçimi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi'nde 2017-2018 yıllarında görev yapacak beş geçici üye için BM Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Gizli oyla gerçekleştirilen seçimin ilk turunda Afrika grubundan Etiyopya 185, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Bolivya 183, Batı Avrupa ve diğerleri grubundan ise İsveç 134 oy alarak Konsey'e seçildi.

Asya-Pasifik grubundan Kazakistan 113, Tayland ise 77 oy aldı. Batı Avrupa ve diğerleri grubuna ayrılan ikinci koltuk içinse Hollanda 125, İtalya 113 ülkenin desteğini elde etti ancak adaylar üçte iki çoğunluğu sağlayamadıkları için ikinci tura geçildi.

İkinci turda 138 ülkenin desteğini alan Kazakistan Asya-Pasifik grubundan BMGK'ya seçildi. Tayland ise ikinci turda 55 oy alabildi.

Batı Avrupa ve diğerleri grubunda ise ikinci turda Hollanda 99, İtalya ise 92 oy aldığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.

Üçüncü turda da Hollanda 96, İtalya 94 oy alınca oylamaya ara verildi. Adaylardan birisi çekilmezse dördüncü tur seçim TSİ 20.00'de gerçekleştirilecek.

Seçilebilmek için geçerli oyların üçte ikisini almak gerekiyor. 193 ülkenin tamamı geçerli oy kullanırsa seçilmek için en az 129 ülkenin desteği gerekiyor.



Yorumlar