BM Genel Sekreterliği seçimine doğru

- Bulgaristan Hükümeti, BM Genel Sekreterliği için UNESCO Genel Direktörü Bokova’nın yerine Avrupa Komisyonu üyesi Georgieva’yı aday gösterdi

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreterliği seçimine doğru

SOFYA (AA) – Bulgaristan, Birleşmiş Milletlerin (BM), 1 Ocak 2017'de göreve başlayacak yeni genel sekreteri belirleme sürecinde resmi adayı olan UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın adaylığını geri çekerek yerine Avrupa Komisyonu üyesi Kristalina Georgieva’yı aday gösterdi.

Başbakan Boyko Borisov, ara seçim sürecinde başarısız bir performans gösterdiğini savunduğu İrina Bokova’nın yerine Avrupa Komisyonu üyesi Kristalina Georgieva’nın yarışa katılacağını açıkladı.

Başbakan Borisov, ülkenin yeni adayı Georgieva’nın da büyük bir olasılıkla Bulgaristan’daki bazı çevrelerinin yürüteceği bir kötüleme ve karalama kampanyalarının hedefi olabileceğini ifade etti.

BM’nin yeni genel sekreterinin Doğu Avrupa kökenli olması yönünde bir beklenti olduğunu aktaran Borisov, bu nedenle Georgieva’nın da seçilebilme şansına sahip olduğunu kaydetti.

Borisov, Bokova'nın adaylığı ile ilgili hükümet olarak yalan ve iftira kampanyasına maruz kaldıklarını belirterek ''Ancak yeni kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz, Georgieva’nın daha başarılı bir aday olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bulgaristan Hükümeti’nin aldığı karar öncesi basına bir açıklama yapan Bokova, koşullar ne olursa olsun geri çekilme gereği görmediğini belirtmişti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ise Bokova’nın adaylığının ardından Georgieva’nın Doğu Avrupa ülkeleri grubuna daha büyük bir kazanma şansı verebileceğini öne sürdü.


Yorumlar