BM Genel Sekreteri Guterres'in Mısır temasları

- Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt: - "Filistin meselesinin çözümü, adil ve kapsamlı barışa ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına imkan tanıyan iki devletli çözüme bağlıdır"

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreteri Guterres'in Mısır temasları

KAHİRE (AA) - Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Manuel de Oliveira Guterres, Filistin'de adil ve kapsayıcı barışın gerçekleşmesinin tek yolunun iki devletli çözüm olduğu konusunda görüş birliğine vardı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Ebu Gayt ve Guterres arasında gerçekleşen ikili görüşmelerin ardından Arap Birliğinden yapılan açıklamada, görüşmelerde, BM ve Arap Birliği arasında iş birliği ve koordinasyonu artırma yolu hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, Ebu Gayt'ın, görüşmelerde Filistin meselesinin son durumunu ele aldıklarını belirterek, "Filistin meselesinin çözümü, adil ve kapsamlı barışa ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına imkan tanıyan iki devletli çözüme bağlıdır. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki kötüleşen durumun ve Filistin halkının maruz kaldığı insani krizlerin son bulması için uluslararası toplumun sorumluluk alması lazım." dediği aktarıldı.

Tarafların Suriye krizi hakkında askıda kalan gelişmeler ve devam eden Astana görüşmelerini de ele aldığı belirtilen açıklamada, geçen altı yılda yaşanan olumsuz olaylar göz önünde bulundurularak, Suriye krizinin, halkın taleplerini karşılayacak siyasi ve barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasının önemine dikkati çekildi.

Açıklamada ayrıca, görüşmede, Libya ve Yemen krizinin durumunun ele alındığı ve Arap ülkelerinin tüm bölgelerine güvenliğin ve istikrarın yeniden dönmesini sağlayacak barışın gerçekleşmesi için uluslararası çaba sarf edilmesinin önemine vurgu yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Ebu Gayt'ın Guterres'i 29 Mart'ta Ürdün'de yapılması planlanan 28'inci Arap zirvesine davet ettiği dile getirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Manuel de Oliveira Guterres, görevine başlamasının ardından yurt dışına yaptığı ilk ziyaretini dün Mısır'a gerçekleştirmiş oldu.

Guterres’in Mısır’ın ardından Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar’ı da ziyaret etmesi bekleniyor.

Yorumlar