BM Genel Sekreteri Ban, Vatikan’da:

- "Spor ve inanç, dostluk ve saygı değerlerinin temelleridir. İkisi de farklı ama herkese açık. Etnikler ve uluslar arasında bariyerleri aşmaktadırlar"

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreteri Ban, Vatikan’da:

VATİKAN (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Vatikan’da spor ve inancı birlikte ele alan etkinliğe katıldı.

Katoliklerin ruhani merkezlerinden Roma’nın komşusu Vatikan’da, Papa Franciscus, BM Genel Sekreteri Ban, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach ve uluslararası spor kamuoyundan pek çok tanınmış kişinin katıldığı, spor ile inancı birlikte ele alan etkinliğin açılışı yapıldı.

Vatikan’daki Papa 6. Paul salonunda yapılan etkinlikte konuşan Ban Ki-mun, "Spor ve inanç, dostluk ve saygı değerlerinin temelleridir. İkisi de farklı ama herkese açık. Etnikler ve uluslar arasında bariyerleri aşmaktadırlar. Bunlar, hoşgörü ve barış yoluyla sosyal değişimdeki hedeflerimize ulaşmada bize yardımcı olabilir” dedi.

IOC Başkanı Thomas Bach da spor ve inancın değerler içinde birleşik olduğunu ifade ederken, “Sporun dili evrenseldir ve bütün sınırları, dilleri, ırkları, dinleri, ideolojileri geçer. İnsanları birleştirmeye, diyalog kurmaya teşvik edecek kapasitesi vardır ve aynı inanç gibi spor da dayanışmanın ve barış içinde yaşamanın önemini öğretir. İnançta olduğu gibi sporda da hepimiz eşitiz" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da konuşmasında, sporun insan hayatını zenginleştiren önemli bir insani değer olduğunu belirterek, "Sporu, manipülasyonlardan ticari sömürülerden korumak gerek. Aksi takdirde, hevesin ve coşkulu katılımın yerini kinizm ve düş kırıklığı olursa, insanlık ve spor için üzücü olur" dedi.

Kazanmayı bilmek kadar kaybetmesini de bilmek gerektiğini dile getiren Papa, amatör sporun önemi üzerinde durdu.

Etkinlik sırasında, Uzakdoğu savaş sanatları ve Papa Franciscus’un geldiği ülke olan Arjantin’e özgü Tango dansı gibi görsel şovlar da yapıldı.

Bu arada Papa’nın, Ban ve Bach ile öğleden sonra özel bir görüşme gerçekleştirdiği de belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, yarın İtalyan devlet erkanı ile görüşmesi bekleniyor.

Yorumlar