"BM, afetlerle ilgili eğitim taleplerini Türkiye'ye yönlendiriyor"

- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Oktay: - "AFAD, BM'de çok aktif. Dolayısıyla bu tür yapıların kurulmasıyla ilgili BM nezdinde bizim şu anda öncülük etmeye başladığımız alanlar var" - "BM, afetlerle ilgili gelen eğitim taleplerini Türkiye'ye yönlendiriyor. Uluslararası anlamda çok ciddi bir itibarımız var" - "Ekonomisi güçlü olmayan, arkasında güçlü bir iradenin olmadığı Türkiye'de AFAD'ın böyle çalışmalar yapma şansı yok"

Google Haberlere Abone ol
"BM, afetlerle ilgili eğitim taleplerini Türkiye'ye yönlendiriyor"

ANKARA (AA) - ENES DURAN / İLKAY GÜDER - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Birleşmiş Milletlerde (BM) çok aktif olduklarını belirterek, "Dolayısıyla bu tür yapıların kurulmasıyla ilgili BM nezdinde şu anda öncülük etmeye başladığımız alanlar var. BM, afetlerle ilgili gelen eğitim taleplerini Türkiye'ye yönlendiriyor. Uluslararası anlamda çok ciddi bir itibarımız var." dedi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yardımlar konusunda diğer ülkelere göre farklı bir konumda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, adını bile bilmeyen ülkelerle derin bağlar kurup, yaralarını sarması ve ihtiyaçlarını karşılamasının maddi yardımların ötesinde bir duygu olduğunu vurgulayan Oktay, yapılan uluslararası yardımların, dolar, lira ve istatistiksel bakılamayacak kadar değerli durumda bulunduğunu ifade etti.

Oktay, "Türkiye, son 3 yıldır dünyada en çok insani yardım yapan ülke. Gayri safi milli hasılasına göre, en çok yardım yapan ülke konumunda. Dolar bazında bakarsanız da ABD ve İngiltere'nin ardından 3. sırada." diye konuştu.

Türkiye'nin, yardımlarını ihtiyaç sahibi ülkelerin havaalanına bırakıp gelmediğini veya bu destekten farklı çıkarlar ummadığını bildiren Oktay, "El uzattığımız ülkelerde insanlar nerede bu sıkıntıyı yaşıyorsa biz de sahaya iniyoruz, dokunuyoruz ve 'Sizinleyiz' diyoruz. Bunu tek başımıza yapmıyoruz, yanımıza ilgili sivil toplum örgütleri ile Kızılay ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarımızı da alıyoruz. Orada 'Türkiye olarak varız' diyoruz. AFAD'ın gücü ve özelliği de buradan geliyor." dedi.

Oktay, AFAD'ın gittiği her ülkede "Türkiye burada" duygusu yarattığını, bu hissi bugün depremden ağır yara alan Ekvador'da, dün de Nepal, Şili, Haiti ve Filipinler'de oluşturduklarını belirtti.

Yemen, Pakistan, Filistin ve Afganistan gibi Türkiye ile derin tarihi bağları bulunan ülkelerle de yıllardır iletişim halinde olduklarını anlatan Oktay, "Bosna bizim herhangi ilimizden biri gibi, yarım saat geciktiğimizde 'Neredesiniz' diye hesap sorulan bir yerdeyiz." ifadesini kullandı.

- "AFAD, BM'de çok aktif"

Oktay, AB'nin krizler, afetler ve acil durumlarda faaliyet gösteren Sivil Koruma Mekanizmasına üye olduklarını söyledi.

Böylece AB'ye üye olan kurumların başında geldiklerini kaydeden Oktay, bu yapıya belirli bir istek doğrultusunda değil, AB'den gelen yoğun talep sonucu katıldıklarına dikkati çekti.

AFAD'ın, BM'de çok aktif olduğuna işaret eden Oktay, şöyle konuştu:

"BM, Türkiye denildiğinde, afetlerle ilgili acil durumlarla ilgili inovatif, dinamik, esnek, hızlı hareket edebilen bir kurum olarak AFAD'ı öne çıkarmıştır. Dolayısıyla bu tür yapıların kurulmasıyla ilgili de BM nezdinde şu anda öncülük etmeye başladığımız alanlar var. BM, afetlerle ilgili gelen eğitim taleplerini, Türkiye'ye yönlendiriyor. Uluslararası anlamda çok ciddi bir itibarımız var."

Yardım faaliyetlerinin oluşturulmasında ekonomik ve siyasi istikrarın çok önemli bir etken olduğunu dile getiren Oktay, "Ekonomisi güçlü olmayan, arkasında güçlü bir iradenin bulunmadığı Türkiye'de, AFAD'ın böyle çalışmalar yapma şansı yok. Kamplardan bahsederken, kışın kar yağdığında Sayın Cumhurbaşkanımızın, hangi kamplarda, nerelere kar yağdığı ve ne yaptığımızla ilgili konuyu detaylı takip ettiği bir yapıdan bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "5 milyonun üzerinde vatandaşımızı eğittik"

Afetlerde teknoloji kullanımının önemini anlatan Oktay, havacılık, uzay ve sensör teknolojileri başta olmak üzere bu alandaki tüm gelişmeleri kuruma entegre ettiklerini söyledi.

Bu gelişme ve teknolojik ilerlemelerin yanında zihniyet dönüşümünün de çok önem taşıdığını bildiren Oktay, şunları kaydetti:

"Deprem ve afet konusunda mental dönüşüm çok önemli. Biz hazır mıyız? Ailem hazır mı? İş yerim hazır mı? Okullar hazır mı? Buralarda artık şahsi sorumluluk alma dönemindeyiz. Bu da bilinçlenmeyle mümkün. Bu kapsamda, 'Afete Hazır Türkiye' adıyla başlattığımız eğitim kampanyamızda, 5 milyonun üzerinde vatandaşımızı eğittik. Gönüllülüğün artırılabileceği, gençliğin bu işin içine alınabileceği bir eğitim faaliyetinden bahsediyoruz."

Yorumlar