Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyonu:

- "Başta FETÖ/PDY, DEAŞ, PKK/PYD olmak üzere terör örgütlerinin her türlüsüne karşı birlikte mücadele edilmesinin bölgedeki savaşları da sona erdireceği değerlendirilmiştir. İslam toplumlarının İslam'ı farklı algılama ve yaşama biçimlerine müdahale etmeyen, kuşatıcı siyasi birliktelik niteliğinde bir yapılanma olması önem arz etmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyonu:

İSTANBUL (AA) - Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyonu, Başta FETÖ/PDY, DEAŞ, PKK/PYD olmak üzere terör örgütlerinin her türlüsüne karşı birlikte mücadele edilmesinin bölgedeki savaşları sona erdireceğini belirterek, "İslam toplumlarının İslam'ı farklı algılama ve yaşama biçimlerine müdahale etmeyen, kuşatıcı siyasi birliktelik niteliğinde bir yapılanma olması önem arz etmektedir." açıklamasını yaptı.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyonu'nun Cağaloğlu'ndaki Milli Türk Talebe Birliği binasında, Prof.Dr. Ramazan Biçer, Bahaettin Cebeci, Doç. Dr. Erol Kam, Özcan Yeniay, Furkan Özkul, Ali Sedat Aslan, Selçuk Katkak, Av. Dr. Ahmet Keşli gibi uzmanların katılımıyla toplandığı belirtildi.

Yapılan toplantıda İslam ülkeleri arasında tanışma ve iş birliğinin geliştirilmesi ve bu sürecin sonunda oluşturulması mümkün olabilecek birlikteliğin masaya yatırıldığı aktarılan açıklamada, komisyonun çalışmalarında İslam ülkelerinin dağınık halde bulunması ve çatışma içinde olmasının, bölgenin huzur ve barışa muhtaç olması nedeniyle iş birliğinin geliştirilmesinin zorunlu ve acil olduğu vurgulandı.

İslam ülkeleri arasında iş birliği düzeyinin yoğun olacağı bir model geliştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplantıda, gerek İslam ülkeleri arasında gerekse Müslümanlığın azınlıkta olduğu toplumlarda ortak politikalar geliştirilmesinin önemine vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda, İslam dünyasının birleştirici zemininin ihtilaflı konulara odaklanmak yerine, ortak paydalarda fikir birliği oluşturmak esasına dayanması vurgusu yapılmıştır. Bu süreçte başta FETÖ/PDY, DEAŞ, PKK/PYD olmak üzere terör örgütlerinin her türlüsüne karşı birlikte mücadele edilmesinin bölgedeki savaşları da sona erdireceği değerlendirilmiştir. İslam toplumlarının İslamı farklı algılama ve yaşama biçimlerine müdahale etmeyen, kuşatıcı siyasi birliktelik niteliğinde bir yapılanma olması önem arz etmektedir.

Yapılan çalışmaların Müslüman ülkeler ve her türlü Müslüman toplulukları kapsayacak şekilde yapılmasının altı çizilmiştir. Birinci adımın siyasi olmaktan ziyade iktisadi olarak gerçekleştirilmesi ve eğitime önem verilmesi sürece büyük katkı sağlayan bir etken olacaktır. İslam ülkeleri arasında yapılacak iş birliğinin tüm Müslümanların temsil edileceği bir şura şeklinde oluşturulması iş birliğini kolaylaştırıcı bulunmuştur. İslamiyetin azınlık olduğu ülkelerdeki Müslümanların ortak sorunlarının birlikte çözülmesi ve halkların desteklenmesi/güçlendirilmesi için ortak politika geliştirilmeli ve uygulama yapılması önemsenmektedir. İslamiyetin azınlık olduğu ülkelerdeki Müslümanların entelektüel ve zihni kapasitesinden de istifade edilmeli, STK, düşünce kuruluşları ve sair kurumlarda birlikte çalışma zemini oluşturulmalıdır. Türkiye'nin askeri, iktisadi, siyasi ve sair yönlerde güçlenmesinin sürece olumlu katkısının fazla olacağı özellikle vurgulanmıştır."

Yerel dinamikleri dikkate alan fakat küresel düşünme ve hareket gücünü de hedefleyen iş, ilişki yönetimi yapılmasıyla kardeş kurumlar oluşturulması ve geliştirilmesinin ülkeler arasında tanışmayı hızlandıracağına dikkat çekilen açıklamada, "İslam ülkelerindeki sorunlarda devreye girecek danışma kurulları ve kamu diplomasisini işletecek modellemeler yapılması iş birliğini geliştirecektir. Komisyon, fakirlik, cehalet ve ihtilafların işbirliğini engellediğini, bunlarla sıkı şekilde birlikte mücadele etmenin önemli olduğunu benimsemiştir." denildi.

Komisyonun çalışmalarını düzenli olarak devam ettirme ve periyodik olarak toplanma kararı da aldığı vurgulanan açıklamada, "Yapılacak çalışmalarda İslam ülkeleri arasındaki iş birliğinin öneminin ve özellikle birleşik potansiyelinin doğru algılanmasını sağlayacak bilgilendirici çalışmalar yapmaya ve dokümanlar oluşturmaya devam edeceğini beyan etmiştir. Bu bağlamda komisyon üyeleri İslam ülkeleri ve Müslüman topluluklar konusundaki diğer uzmanlar ile de birlikte çalışarak kurumsal yapı ve işleyişe ilişkin politikalar üretme ve mevzuatı oluşturma çalışmalarını devam ettirecektir." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar