Birleşik Krallık'ta mahkemenin 'Brexit' kararı temyizde

- Hükümet, ülkenin AB'den ayrılma sürecinin başlatılmasının parlamento onayına sunulması gerektiği yönündeki mahkeme kararını temyize götürdü

Google Haberlere Abone ol
Birleşik Krallık'ta mahkemenin 'Brexit' kararı temyizde

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta hükümet, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinin başlatılmasının parlamento onayına sunulması gerektiği yönündeki mahkeme kararını temyize götürdü.

Birleşik Krallık'ta AB'den ayrılma sürecini başlatacak 50. maddenin devreye alınmasının parlamentoda onaylanması gerektiği yönündeki Yüksek Mahkeme kararı hükümet tarafından temyize götürüldü. 5 Aralık'ta başlayacak temyiz duruşmalarının 4 gün sürmesi ve sonucun 2017 başında açıklanması bekleniyor.

Yüksek Mahkeme geçen hafta, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmiş, Başbakan Theresa May ise bu kararı temyize götüreceklerini ilan etmişti.

May, AB ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını savunuyordu. Hükümetin bu tutumu bir yatırımcı tarafından Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı.

May, geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini duyurmuştu. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak.

- İskoçya müdahil olacak

Öte yandan İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon da Brexit sürecinin parlamento onayına sunulması gerektiği yönündeki kararının temyiz sürecinde müdahil olacaklarını açıkladı. Sturgeon, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının İskoçya'nın çıkarlarına ve özerklik haklarına zarar vermemesi için gayret edeceklerini bildirdi.

Sturgeon, ayrılık kararının ardından yaptığı açıklamada, AB'de kalmak için tüm seçenekleri değerlendireceklerini belirterek yeni bir bağımsızlık referandumu için yasal hazırlık yapacaklarını, ikinci bir referandumun masada olduğunu söylemişti.

Nicola Sturgeon geçen ay da Brexit ile İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumu konularında halkın ne düşündüğünün tespit edilmesi amacıyla 3 ay sürecek bir kampanya başlatıldığını duyurmuştu.

İskoçya'da 2014'te yapılan bağımsızlık referandumunda Birleşik Krallık'ta kalma kararı çıkmıştı.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın genelinde halkın yaklaşık yüzde 52'si Brexit'e destek verirken, İskoçya’daki seçmenler yüzde 62 ile birlikte kalınması yönünde oy vermişti. 



Yorumlar