Bilişimde Kızlar Günü Vodafone ev sahipliğinde gerçekleştirildi

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler tarafından 50 ülkede düzenlenen Bilişimde Kızlar Günü etkinliği, Cisco iş birliğiyle Vodafone ev sahipliğinde...

Google Haberlere Abone ol
Bilişimde Kızlar Günü Vodafone ev sahipliğinde gerçekleştirildi

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler tarafından 50 ülkede düzenlenen Bilişimde Kızlar Günü etkinliği, Cisco iş birliğiyle Vodafone ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Vodafone tarafından yapılan açıklamada, Bilişimde Kızlar Günü, bu yıl farklı meslek liselerinden yaşları 13 ile 18 arasında değişen kız öğrencileri ağırladı. Öğrenciler, geleceğin sektörü teknoloji alanındaki kariyer fırsatları hakkında bilgilendirilirken, bilişim sektörünü daha yakından tanıma imkanı yakaladı.

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Bilişimde Kızlar Günü etkinliği, kız öğrencilerin bilişim sektöründeki kariyer fırsatlarını daha yakından tanımalarını ve kariyer rotalarını çizerken teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi alanlara yönelmelerini amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci, Türkiye'nin dijital dönüşümünü kadınların ekonomik ve sosyal hayata tam katılımıyla gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Vodafone olarak Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme hedefiyle çalıştıklarını belirten Keçeci, bu dönüşümün de ancak kadınların ekonomik hayatın her alanında aktif rol almalarıyla mümkün olacağına inandıklarını dile getirdi.

Keçeci, bu nedenle Vodafone Önce Kadın programı ile iletişim teknolojilerinin imkanlarıyla ülkenin dört bir yanındaki kadınların sosyal ve ekonomik hayata tam katılımlarını desteklediklerini vurgulayarak, şirket içindeki çeşitlilik uygulamalarıyla da kadın çalışan oranlarını sürekli artırdıklarını kaydetti.

Önce Kadın programıyla bugüne kadar 650 binin üzerinde kadının hayatına dokunduklarını aktaran Keçeci, şirket içindeki kadın çalışan oranlarını sektör ortalamasının iki katının üzerine çıkararak yüzde 42'ye yükselttikleri bilgisini verdi.

Keçeci, Bilişimde Kızlar Günü'yle de kızları geleceğin sektörleri olan teknoloji ve bilişim için hazırlamak istediklerini belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Cinsiyet uçurumu dünyanın pek çok yerinde ve ekonominin her alanında karşımıza çıkıyor. Vodafone olarak bu durumu içinde yer aldığımız bilişim ve teknoloji sektörlerinde de gözlemliyoruz. Avrupa Komisyonu'na göre 7 milyon kişilik bir ekosisteme sahip olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün yüzde 30'a yakını kadınlardan oluşuyor. Sektörde her yıl yaklaşık 120 bin kişilik istihdam ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu da kadınlar için büyük bir kariyer fırsatını gözler önüne seriyor. Ancak bin kadından 29'u bilişimden mezun ve sadece 4'ü bilişimle ilgili bir işe giriyor. Bu da kadınların bilişim sektörüne eğitim çağından itibaren yönlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Vodafone olarak, Bilişimde Kızlar Günü'nü bu konuda bilinç yaratılması için önemli buluyoruz."


- "Türkiye'de 37 bin 200 ağ uzmanı ihtiyacı var"


Cisco Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Deniz Sungurlu da Bilişimde Kızlar Günü etkinliğinin amacının, kız öğrencilere yeni bir pencere açmak ve ileride içinde olacakları iş dünyası ve meslekler hakkında akıllarındaki sorulara yanıt vermek olduğunu bildirdi.

Bugün alışverişten bireysel bankacılığa kadar hayatın her alanını teknolojinin dönüştürdüğüne dikkati çeken Sungurlu, ancak özellikle bilişim teknolojileri alanındaki yetenek açığının, Türkiye'de önemini korumaya devam ettiğini vurguladı.

Sungurlu, bugün Türkiye'de 37 bin 200 ağ uzmanı ihtiyacının bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımı ise oldukça azimli ve istekli olmalarına rağmen dünyanın diğer bölgelerine kıyasla geride kalıyor. Oysa kadınlar iş dünyasında özgün yetenekleri, gelişime açık, yaratıcı ve çözüm odaklı yaklaşımları ile fark yaratıyorlar. Kadınların bu farklarını bilişim sektöründe ortaya koyarak ülkemizi de ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Cisco'nun Networking Academy programları, kadınlara sadece bilişim yetkinlikleri katmakla kalmayıp, onları geleceğin dijitalleşen iş dünyasına hazırlamayı hedefleyen dijital kültür eğitimleri de sağlıyor."

Her yıl Networking Academy eğitimlerine 9 bin kişinin katıldığına işaret eden Sungurlu, "Bu eğitimlere dünya ortalaması yüzde 17 olan kadın katılım oranının Türkiye'de yüzde 26 olmasından gurur duyuyoruz. İş gücündeki çeşitlilik, dijitalleşen dünyada rekabetçiliği korumak için çok daha önemli olacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar