"Bilim Merkezlerini ve Bilim Müzelerini Kutlamak" paneli

- UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz: "Türkiye bir açık hava müzesi, ister kültürel miras, ister doğal miras olsun. Hem insanlığımıza, hem dünyamıza ve Türkiyemize bu açıdan da sahip çıkalım"

Google Haberlere Abone ol
"Bilim Merkezlerini ve Bilim Müzelerini Kutlamak" paneli

ANKARA (AA) - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Türkiye bir açık hava müzesi, ister kültürel miras, ister doğal miras olsun. Hem insanlığımıza, hem dünyamıza ve Türkiyemize bu açıdan da sahip çıkalım." dedi.

UNESCO tarafından ilan edilen günlerden biri olan "10 Kasım Barış ve Kalkınma için Dünya Bilim Günü" dolayısıyla Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü İhsan Ruhi Berent Salonu'nda, "Bilim Merkezlerini ve Bilim Müzelerini Kutlamak" konulu panel düzenlendi.

Prof. Dr. Oğuz, panelin açılışında yaptığı konuşmada, UNESCO tarafından ilan edilen "10 Kasım, Barış ve Kalkınma için Dünya Bilim Günü"nün bilime büyük değer veren Gazi Mustafa Kemal'in ebediyete uğurlandığı güne tesadüf ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 25-27 Eylül 2015'te "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin belirlendiğini, bu hedeflerin UNESCO tarafından da benimsendiğini dile getiren Öcal Oğuz, "Bilim ve kalkınma, hem Atatürk'ün, hem UNESCO'nun hem de insanlığın geleceğine ışık tutan önemli terimlerdir." değerlendirmesi yaptı.

Halk arasında köklerine doğru gitmek isteyenler için "müzelik", yukarıya sıçramak isteyenler için "hayalperest" kavramlarının yerleşmesi halinde inovasyon, kalkınma ve araştırma için gerekli cesaretin yaratılamayacağına işaret eden Oğuz, bu nedenle entelektüel düzeyin, hem müzenin hem de hayal kurmanın geleceğin inşası için ne kadar önemli olduğunu bilmesi gerektiğini kaydetti.

Türk müzeciliğinin istenilen düzeye gelmediğini belirten Prof. Dr. Oğuz, "Her konunun müzesini yapabilirdik, ancak müzelerimiz çok güçlenemedi. Her mesleğin, her branşın müzesini kurmak aynı zamanda onun hafızasını, belleğini kurmaktır. Müze, sürekli okunabilir bir kitap, sürekli görülebilir bir alan olarak da hayatımızda yer almalıydı." diye konuştu.

İnsanlığın geçmişini aydınlatmak, kültürlerini muhafaza etmek için pek çok doğal miras alanının bulunduğunu anlatan Oğuz, "Bunların hepsini tek tek, obje obje, alan alan korumak, geleceğe aktarmak gerekiyor. Türkiye bir açık hava müzesi. İster kültürel miras, ister doğal miras olsun. Hem insanlığımıza, hem dünyamıza ve Türkiyemize bu açıdan da sahip çıkalım." ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından düzenlenen "Bilim Merkezlerini ve Bilim Müzelerini Kutlamak" panelinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı "Toplum İçin Bilim", Komite üyelerinden Prof. Dr. Yüksel Örgün "Türkiye'nin Kalkınmasında Öncü Bilim Kadınlarının Rolü", Prof. Dr. Gül Güneş "Nitelikli Eğitim Açısından Bilim Müzeleri ve Bilim Merkezleri", Halk bilimci Dr. Sema Demir ise "Halk bilimi Müzeleri" konularında sunum yaptı.

Yorumlar