Beyoğlu'nda 50 gün sürecek festival başladı

- Beyoğlu Belediyesince ilçeye hareket katmak için projelendirilen ve 50 gün sürecek festival, klasik otomobillerin Tünel'den Taksim Meydanı'na hareketiyle başladı - Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: - "Tarihinde ilk kez Taksim Meydanı bu kadar güzel ve bu kadar büyük oldu. Çok tartışıldı, edildi ama bugün bu etkinliğe bu sayede ev sahipliği yapabiliyoruz" - "50 gün süresince 6-7 etkinlik, 400'den fazla kurum ve müessese buraya katılacak. Bir o kadar kültür insanı, sanatçı, yazar buraya gelip sohbetlere katılacak. En az milyon kişi burayı ziyaret edecek. İşte bu da bizim gururumuz"

Google Haberlere Abone ol
Beyoğlu'nda 50 gün sürecek festival başladı

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediyesince "Beyoğlu Hareketleniyor" sloganıyla projelendirilen sahaf, geleneksel el sanatları ve antika eserlerin vatandaşların beğenisine sunulacağı Taksim Meydanı'ndaki festival, klasik otomobillerin gösterisiyle başladı.

Festivalin açılışı kapsamında, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve diğer katılımcılar, direksiyonuna geçtiği klasik otomobillerle Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na hareket etti. Klasik otomobil kortejine, İstiklal Caddesi boyunca çevredeki esnaf ile yerli ve yabancı turistler, ilgi gösterdi.

Taksim Meydanı'nda hazırlanan festival alanına klasik otomobillerle gelen katılımcılar, Antika Festivali'nin kurdelesini birlikte keserek, açılışı gerçekleştirdi.

Dükkanları gezerek eserleri inceledikten sonra açılış konuşması yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, ilçenin zenginliklerini vitrine çıkardıklarını söyledi.

İstanbul'un dört bir yanından Türkiye'nin en iyi 63 antikacısının yer alacağı Antika Festivali'nin arkasından farklı alanlardaki etkinliklerin devam edeceğini ifade eden Demircan, "Beyoğlu sanatın, kültürün, ticaretin ve modanın merkezi. Bu, yüz yıllardır böyledir. Geleneksel el sanatlarından günümüzün modern inovasyonuna kadar, Beyoğlu halen geçmişten geleceğe iddiasını sürdürüyor. Dolayısıyla geleneksel el sanatlarından başlayarak, sanatkar ve zanatkarlarımızın yaşadığı mekandır Beyoğlu. Öte yandan, Beyoğlu modern inovasyonun da merkezidir. Moda ve web tasarımın kalbi burada atıyor." diye konuştu.

Demircan, Beyoğlu'nun sahafların da merkezi olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Sadece kitap değil, aynı zamanda taş plak, dergi, kartpostal ve diğer unsurların da merkezi Beyoğlu'dur. Biliyorsunuz 'acaba değerlerimiz yok mu oluyor?' diye hep hayıflanırız. Belki ön plana çok çıkmadığı için varlıklarından şüpheye düştüğümüz değerlerimizi, zaman zaman vitrine çıkarmak, varlıklarına dikkat çekmek ve onları sergilemek Beyoğlu’nun ihtiyacıdır. İşte 10 yıldır Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan değerleri parlatmak ve gün yüzüne çıkarmak hep hedefimiz oldu."

Terör saldırılarının yaşandığı, 15 Temmuz darbe girişiminin atlatıldığı bir dönemde turist gelişinde düşüş yaşanması üzerine ilçeye hareket getirmeyi amaçladıklarını belirten Demircan, "Turist gelmiyor algısını tersine çevirmek, üzerimize düşen bir vazifeydi. Tam bu süreçte bir Beyoğlu festivali gerçekleştirelim ve hareket getirelim. Bunun için de Beyoğlu’nda 50 gün sürecek olan bir festival başlattık. Bugün antikacılarla başlıyoruz. Peşinden geleneksel el sanatçılarımız, hemen ardından sahaf ve inovasyon haftası ve bilim şenliği gerçekleştireceğiz. Belki de 14 Kasım’da bir sinema etkinliği ekleriz. Böylelikle Beyoğlu’da hareketi, bereketi, hem kültürü hem sanatı hem de ticareti canlandıracak bir organizasyon gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Taksim Meydanı'nda kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmanın büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Demircan, "Tarihinde ilk kez Taksim Meydanı bu kadar güzel ve bu kadar büyük oldu. Büyükşehir Belediyesini alkışlıyorum. Çok tartışıldı, edildi ama bugün bu etkinliğe bu sayede ev sahipliği yapabiliyoruz. Eskiden arabalar, otobüsler bu meydanda geçiyordu. Şimdi yerin altından geçiyor. Şu şahane mekan, bize kazandırılmış oldu. 50 gün süresince 6-7 etkinlik, 400'den fazla kurum ve müessese buraya katılacak. Bir o kadar kültür insanı, sanatçı, yazar buraya gelip sohbetlere katılacak. En az milyon kişi burayı ziyaret edecek. İşte bu da bizim gururumuz." değerlendirmesinde bulundu.

Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da geride kalan ve son derece üzüntü veren olayların tekrarlanmaması dileğinde bulunarak, şunları söyledi:

"İnşallah geleceğe güvenle baktığımız huzur dolu yaşayacağımız günlerin belki de ilk adımlarını atıyoruz. Türkiye'nin ve İstanbul'un kalbi olan bu güzel ilçede sanatımızı, müziğimizi, sanatçılarımızı, turizmcilerimiz, esnafımızı bir araya getirerek 50 gün boyunca bizlere gurur ve mutluluk yaşatacak böyle bir organizasyonu yaptığı için Belediye Başkanımızı kutluyorum. Bende bu 50 günün her anında aranızda olmak ve mutluluğu paylaşmayı yürekten arzu ediyorum. İnşallah gelecekte ki bütün günlerimizi böyle olsun geleceğe güvenle bakan Türkiye'nin bir ferdi olarak inşallah bu tür faaliyetleri hep birlikte gerçekleştirelim. Türkiye'mizi dünyanın en büyük ülkelerinden biri haline getirmek için de bu tür etkinliklerde tabandaki esas unsurları güçlendiren bu faaliyetlere ihtiyacımız var."

Festivalin açılış törenine, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Ahmet Hamdi Çamlı ve Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Beyoğlu'ndaki festival, 5 Ekim'de son bulacak.

Yorumlar