Beylikdüzü "KentPark" açılış töreni

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: -"19 Mayıs bayram sevincimizi bile kursaklarımızda bırakmak istiyorlar. Bir gazetenin üstüne her türlü baskı ile geliyorlar. Sözcü gazetesinden ne istiyorsunuz? Dik duruyor onun için. Onurlu duruyor onun için. Yazarları birilerinin önünde boyun eğmedi onun için" -"Aynı şey Cumhuriyet gazetesi için de. 200 günü aşkındır Cumhuriyet gazetesinin yazarları hapiste. Bütün dünyanın bildiği ve isyan ettiği bir gerçek karşısında üç maymunları oynayan bir iktidar var. Böyle bir tablo askeri darbe dönemlerinde dahi yaşanmadı. Bir darbe ile karşı karşıyayız ama size sözüm söz asla bunların önünde diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Beylikdüzü "KentPark" açılış töreni

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "19 Mayıs bayram sevincimizi bile kursaklarımızda bırakmak istiyorlar. Bir gazetenin üstüne her türlü baskı ile geliyorlar. Sözcü gazetesinden ne istiyorsunuz? Dik duruyor onun için. Onurlu duruyor onun için. Yazarları birilerinin önünde boyun eğmedi onun için." dedi.

Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediyesi tarafından Beylikdüzü'nde yapılan KentPark'ın (Yaşam Vadisi) açılış törenine katıldı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile parkı gezen Kılıçdaroğlu, park hakkında bilgi aldı.

Park içinde bulunan Japon bahçesini de gezen Kılıçdaroğlu'nu, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara karşıladı ve kendisine bir vazo takdim etti.

Kılıçdaroğlu, açılışta yaptığı konuşmada, çocuklara cumhuriyetin hangi şartlar altında kurulduğunun yeterince anlatılmadığını vurgulayarak, çocukların bütün imkanlar vardı da cumhuriyetin öyle kurulduğunu sandığını söyledi.

Kendini dinleyenleri cumhuriyetin kurulduğu yıllara götürmek istediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "1920'li yıllarda kadınlarda okuma yazma oranı binde 8, erkeklerde ise yüzde 6 idi. Falih Rıfkı Atay Çankaya kitabında, 'Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Ankara garında beklerdik. Eğer trenden kıravatlı, fötr şapkalı birisi inerse kesin bu okuma yazma biliyor, bunu götürüp devlet dairesinde müdür yapalım.' diye anlatır. O şartlarda kuruldu Türkiye Cumhuriyeti. Diyor ki, 'Efendim matbaa bize çok geç geldi.' Matbaa erken gelseydi kim kitap okuyacaktı? Kitap okuyan yoktu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne yaptı? İlk yaptığı iş eğitime önem vermekti. Millet mekteplerini, köy enstitülerini kurdu. Üniversiteleri kurdu ve okuma yazma oranını artırmaya çalıştı. Bugünkü Türkiye'yi, cumhuriyeti kuranlara borçluyuz." diye konuştu.

-"Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler getirdi"

Kılıçdaroğlu, cumhuriyeti kuranlara borçlu olunduğunu kimsenin unutmaması gerektiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün belli makamlarda oturuyorlar, kimi cumhurbaşkanı, kimi başbakan, kimi bakan, kimi rektör, kimi siyasi partilerin genel başkanları. Bizi buraya kim getirdi? Bizi buraya cumhuriyeti kuranların uyguladıkları devrimler, yasalar getirdi. Kadınlara 1934'te seçme ve seçilme hakkı verildi. Yunanistan, İsviçre ve Fransa'dan önce verildi. Kadın erkek eşitliğini hala savunuyoruz ama bazı kafalara hala bunu sokamadık. Onlar da anlayacaklardır, kadın ve erkek bu toplumun eşit yurttaşlarıdır. Herkesin bilmesi lazım.

Cumhuriyeti kuranlar büyük özverilerle cumhuriyeti kurdular. Hangisinin malı, mülkü var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bakın. Bütün mal varlığını devlete verdi. Türk Dil ve Türk Tarih kurumlarının oluşumuna bakın. Kendi dilimiz yoktu. Türkçeyi konuşamıyorduk. Bütün bunları aştık ama hala bazı çevreler cumhuriyetten intikam alırcasına belli uygulamaların içinde oluyorlar. Emin olun bu beni derinden üzüyor, sizi üzdüğü gibi. Biz tarihimize bağlı olmak durumundayız, geleneklerimize, örfümüze bağlı olmak durumundayız. Geçmişte bu ülkeye kim hizmet etmişse hiçbir ayrım yapmadan herkesi saygıyla anmak durumundayız."

-"Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ne alıp veremediğiniz var?"

Kılıçdaroğlu, Zübeyde Hanım'a yapılan hakaretlere değinerek, "Ne alıp veremediğiniz var Zübeyde Hanım ile? Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ne alıp veremediğiniz var? Onun yaptığı devrimler sayesinde oturuyorsunuz o koltuklarda. Kendimi örnek vereyim; Doğu Anadolu'nun kuş açmaz kervan geçmez bir köyünde doğdum. 7 kardeşiz, üniversite okuyan tek kişi benim. Cumhuriyet sayesinde devletin en önemli makamlarına geldim. Milletvekili oldum, şimdi Gazi Mustafa Kemal'in kurduğu bir partinin genel başkanıyım. Nasıl cumhuriyeti savunmam." şeklinde konuştu.

En ciddi sorunun devleti yönetenlerin ahlaktan uzaklaşması ve ahlakın çok önemli bir kavram olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, bütün inançların ortak temelinin ahlaka dayandığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, bir toplumun ahlaktan uzaklaştığı zaman yozlaşmayla karşı karşıya kalacağına dikkati çekerek, "Yozlaşan bir toplum iflah olmaz. Yozlaşan bir toplumda barış, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgülüğü olmaz ve mahkemeler adalet dağıtamaz. İşte bugün örneğini gördük. 19 Mayıs bayram sevincimizi bile kursaklarımızda bırakmak istiyorlar. Bir gazetenin üstüne her türlü baskı ile geliyorlar. Sözcü gazetesinden ne istiyorsunuz? Dik duruyor onun için. Onurlu duruyor onun için. Yazarları birilerinin önünde boyun eğmedi onun için. Aynı şey Cumhuriyet gazetesi için de. 200 günü aşkındır Cumhuriyet gazetesinin yazarları hapiste. Bütün dünyanın bildiği ve isyan ettiği bir gerçek karşısında üç maymunları oynayan bir iktidar var. Böyle bir tablo askeri darbe dönemlerinde dahi yaşanmadı. Bir darbe ile karşı karşıyayız ama size sözüm söz asla bunların önünde diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "İstanbullu nefes almak istiyorsa CHP'li belediyelerin olduğu yere gider"

CHP'li belediye başkanlarına da değinmek istediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bizim bu belediye başkanlarımız adam olmaz. Diyeceksiniz neden? Yahu bulmuşsunuz bu kadar geniş alan niye vermiyorsunuz müteahhitler 30 katlı binalar yapsın. Neymiş yeşil ağaca ihtiyaç varmış, vatandaş yeşillik, park istiyormuş. Bizim belediyelerimiz böyledir. İstanbullu nefes almak istiyorsa CHP'li belediyelerin olduğu yere gider çünkü başka belediyelerin olduğu yerde nefes alamazlar. Milli Eğitim okul yapamıyor, biz yapıyoruz. Gecekondularda kreşler yapıyoruz. Halkın istediği her talebi bizim belediyeler dikkate almak zorundadırlar. Hiçbir ayrım yapmayacaksınız. CHP'ye oy versin vermesin, herkese eşit hizmet götüreceksiniz. Öğrenci yurdu da yapıyoruz. 15 yılda yurt sorununu çözemediler. CHP iktidarında bir yıl içinde yurt sorununu çözeceğiz ve bir yıl içinde bu ülkeyi özgür yapacağız ve kardeşliği getireceğiz. Bir yıl içinde onurlu duruşu bütün dünyaya göstereceğiz. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu bir partiyiz ve o gelenekten geliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.








Yorumlar