"BES'ten 90 milyar TL tasarruf bekleniyor"

- Katılım Emeklilik Genel Müdürü Sincek: - "(BES'te) Otomatik katılımın 2017'de devreye girmesiyle sisteme 13 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması beklenmektedir" - "Cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalanlara bir defaya mahsus olmak üzere bin TL tutarında ek devlet katkısı sağlanacak"

Google Haberlere Abone ol
"BES'ten 90 milyar TL tasarruf bekleniyor"

İSTANBUL (AA) - Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) ülke ekonomisindeki tasarrufu artıracağını belirterek, "Mevcut parametrelere göre otomatik katılımın 1 Ocak 2017'de devreye girmesiyle birlikte sisteme 13 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması beklenmektedir." dedi.

Sincek yazılı açıklamasında BES'in neden teşvik edildiğini, sistemin çok yönlülüğünü ve otomatik katılım sisteminin getireceği yenilikleri değerlendirdi.
Yılın üçüncü çeyreğine bireysel emeklilik sistemi konusunda önemli yeniliklerle girildiğini aktaran Sincek, "Bildiğimiz üzere Türkiye’de 1. basamak olan sosyal güvenlik sistemi, 3. basamak olan gönüllü bireysel emeklilik sistemi mevcuttu. Şimdi 2. basamak olan otomatik katılım sistemi de devreye giriyor. Otomatik katılım, ülkemizde yeni yasalaşan ve 45 yaş altında, kamu veya özel sektörde çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) işverenleri tarafından dahil edildiği bir uygulama." bilgilerini verdi.

- "Yüzde 25 devlet katkısı avantajı devam ediyor"

Yasalaşan düzenlemeyle BES'i teşvik edici pek çok yeni özelliğin de sisteme dahil edildiğini belirten Sincek, şunları kaydetti: "Mevcut parametrelere göre otomatik katılımın 1 Ocak 2017'de devreye girmesiyle birlikte sisteme 13 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması beklenmektedir. Mevcut bireysel emeklilik sistemindeki yüzde 25 devlet katkısına ek olarak aynı şekilde otomatik katılımda da yüzde 25 devlet katkısı avantajı devam ediyor. Cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan katılımcılara bir defaya mahsus olmak üzere bin TL tutarında ek devlet katkısı sağlanacak. Ayrıca, emeklilik hakkının kazanılması halinde hesabında bulunan birikimi en az 10 yıl boyunca, yıllık gelir sigortası kapsamında düzenli gelir olarak almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5’i karşılığında ayrıca bir ek devlet katkısı ödemesi daha yapılacak. Bunlar örneği başka tasarruf araçlarında bulunmayan, çok önemli teşvikler." Sincek, ocak ayından itibaren sisteme yaklaşık 13 milyon kişinin katılacağını belirterek, katılımcıların cayma hakkı olsa da sistemde 7-8 milyon katılımcının kalacağını öngördüklerini ifade etti. Katılım Emeklilik olarak 2017’de büyüme trendini devam ettirerek hedeflenen 5 yılda 500 bin katılımcıya daha kısa bir sürede ulaşacaklarını savunan Sincek, şube sayısını 590’a çıkararak hizmet ağını yüzde 18 genişlettiklerini kaydetti.Katılım Emeklilik’in 7 farklı faizsiz fon ile bireysel emeklilik sistemindeki katılım prensipleri ile hizmet veren en güçlü alternatif olduğuna dikkati çeken Sincek, Katılım Emeklilik olarak 2016 Ağustos itibarıyla 167 binin üzerinde katılımcı ile 450 milyon TL’nin üzerinde fon büyüklüğü elde ettiklerini belirtti.

- "BES'teki fonunuz üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez, iflas masasına dahil edilemez"

Bireysel emekliliğin korunaklı bir gelecek güvencesi olduğunun altını çizen Sincek, şöyle devam etti:"BES bireylerin finansal açıdan daha rahat etmesi için en güvenli tasarruf aracı. Bu fonlar hem bizim hem de devletin güvencesi altında. Fon mal varlığı belli limitler dahilinde rehnedilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez. BES sistemindeki tasarrufunuzun yok olması söz konusu değil. Yani her yönüyle katılımcının geleceğini koruma altına alan bir sistem. Daha huzurlu bir gelecek planlayanlar için en güvenli liman. BES ülke ekonomisine katkısından dolayı ayrıca önemli. Uzun vadede enflasyonla mücadele ve istikrarlı büyümeyi sağlamak için tasarruf önemli.Tasarruf oranı büyüdükçe, ekonomimize sağladığı olumlu sonuçlar hepimize artı değer olarak geri dönecek.”
- "Kısa bir süre içinde mobil aplikasyonumuzu da katılımcılarımızın hizmetine sunacağız"

Güvenli sistemin yanı sıra hızlı sözleşme üretiminin ve katılımcıların anlık olarak tasarruflarını takip etmesinin önemini belirten Ayhan Sincek, teknolojik yatırımların önemine işaret etti.Katılım Emeklilik olarak teknolojik altyapılarını güçlendirdiklerini belirten Sincek, "Web sitemizi yeniledik ve daha kullanıcı dostu hale getirdik. Faizsiz sigortacılık ve BES konusunda merak ettiğiniz her şeye web sitemiz üzerinden ulaşmak artık mümkün. Kısa bir süre içinde mobil aplikasyonumuzu da katılımcılarımızın hizmetine sunacağız. Katılım Emeklilik katılımcıları internet şubemiz üzerinden gerçekleştirebildiği günlük tasarruf takibi, fon değişimi, katkı payı değişikliği gibi pek çok işlemi mobil aplikasyonumuz üzerinden de gerçekleştirebilecek. Sistemdeki değişikliklere hızla adapte oluyoruz ve katılımcılarımıza her tür teşvik ve avantajı en iyi şekilde sağlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar