Beşiktaş Panayia Kilisesi bahçesinde iftar

- Tarabya Metropoliti Danilidis: - "Bu iftar programı, memleketimizin ne kadar hoşgörülü olduğunun bir göstergesidir. Bu hoşgörü, Osmanlı'ya ait has bir gelenektir ve bizler de bugüne kadar devam ettirdik. Din, mezhep, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin yan yana bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Google Haberlere Abone ol
Beşiktaş Panayia Kilisesi bahçesinde iftar

İSTANBUL (AA) - Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından organize edilen iftar programında, çeşitli dinlere mensup kişiler bir araya geldi.

Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi bahçesinde düzenlenen iftar programına katılanlar, ezanın okumasıyla oruçlarını açtı.

Okunan duanın ardından konuşma yapan Tarabya Metropoliti Apostol Danilidis, mübarek ramazan gününde bir araya gelmelerine vesile olanlara teşekkür etti.

Bir Hristiyan ibadet mekanı olan kilisede bu güzel insan mozaiğinin oluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Danilidis, "Bu akşam burada bir araya gelmek, yüce Tanrı'nın bize bahşettiği bir nimettir. Bu iftar programı, memleketimizin ne kadar hoşgörülü olduğunun bir göstergesidir. Bu hoşgörü, Osmanlı'ya ait has bir gelenektir. Bizler de bugüne kadar devam ettirdik. Din, mezhep, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin yan yana bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

Dünyada ve Türkiye'de birçok siyasi ve ekonomik çıkar çatışmasının, dinsel ve kültürel farklılıkların arkasına saklanmaya çalıştığını ifade eden Danilidis, şöyle devam etti:

"Böyle özel günlerde karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz bu buluşmaların, farklı cemaatler açısından anlamı çok büyüktür. Tek Tanrı'ya inanan dinlerin amaçlarından biri de sadece bedenini değil, nefsini de terbiye etmektir. 21. yüzyılda hiç de hoş olmayan gelişmeler yaşanıyor. Bizlerin burada ayakta tutmamız gereken sevgi ve barıştır. Semavi dinlerdeki tüm peygamberler sevgi, saygı ve hoşgörünün önemine temas etmiştir. İstanbul Ortodoks Patrikhanemiz, dinler arasında diyalog kurmak için çaba gösterirken, yıllardır her sene ramazan ayında iftarlarda hazır bulunarak Müslüman kardeşlerimize duyduğumuz saygı ve sevgimizi somut olarak ifade etmektedir. Cemaatimizin barış içinde yaşaması için telkinlerde bulunmaktayız. Savaş ve terör gibi tehditlerin karşısında din, dil, ırk, mezhep farklılıkları gözetmeksizin, Allah'ın bize bir lütfü olan dünyayı barış içinde yaşamalı ve yaşatmalıyız."

- "Dört elle barışa sarılmamız lazım"

Beyoğlu Süryani Kadim Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin de Müslüman kardeşlerinin orucunun kabul olmasını dileyerek, Ramazan Bayramı'na sağlıkla ve mutlulukla erişmelerini istedi.

Ülkemizin bir an önce huzurlu bir ortama dönüşmesini istediklerini ifade eden Susin, "Bu sıcak ve güzel ortamda bulunmaktan şahsım ve cemaatim adına gurur duyuyorum. Ülkemiz gerçekten zorlu günler geçiriyor ve bu bizim kontrolümüzde olan bir şey değil. Tüm dünyanın gözü ülkemizin üzerinde. Bizim ne yapıp edip bütün renkleriyle, bütün dilleriyle, bütün inançlarıyla hepimizin bu ülkeye sahip çıkması lazım." diye konuştu.

Hepimizin bu ülkenin birlik ve beraberliği için elimizden geleni yapması gerektiğine dikkati çeken Susin, "Çünkü, tarih boyunca biz hep bir arada yaşadık. Ben Güneydoğu'da yaşadım. 30-40 senedir de İstanbul'dayım. Bayramları hep bir arada kutlardık Güneydoğu'da. Geçmişin değerini bilerek, bu güzel ülkenin değerini bilerek hepimizin dört elle barışa sarılmamız lazım." ifadesini kullandı.

Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dino Belalidis, Müslümanların kutsal ayı olan ramazanda farklı dinlerden insanları bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını, geleneksel hale gelen bu iftarları önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Burhan Kuzu'nun Danışmanı Bilge Sümer ise Beşiktaş'ta doğup büyüdüğünü belirterek, "Burada, çok sayıda dost var. Hepsi farklı dinlere, farklı görüşlere mensup. Fakat bizleri burada bir araya getiren nedir? Bir olan Allah'a iman etmemizdir. Bu sebepten dolayı, bu güzel ve mübarek gecede ellerimizi açıp dua edelim." diye konuştu.

İftar programına AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanı Ferşat Yıldırım, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Sebahattin Öztürk, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Yorumlar