Belarus’taki seçim

Ülkede 1996’dan bu yana ilk defa muhalif isimler parlamentoya girdi.

Google Haberlere Abone ol
Belarus’taki seçim
Belarus’ta parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi için yapılan seçimin kesin sonuçları açıklandı.
Belarus Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere kayıtlı seçmenin yüzde 74,8’inin katıldığını bildirdi.

Ülke genelinde 5 milyon 212 bin 745 kişinin seçimlerde oy kullandığını belirten Yermoşina, seçim sonucunda parlamentoda 110 sandalyenin sahiplerini bulduğunu ifade etti.
Partiler arasından Belarus Liberal Demokrat Partisi’nin 1, Belarus Yurtseverler Partisi’nin 3, Birleşik Sivil Partisi'nin 1, Cumhuriyet Emek ve Adalet Partisi'nin 3, Belarus Komünist Partisi'nin de 8 milletvekiliyle parlamentoda temsil edileceğini aktaran Yermoşina, parlamentoyu oluşturan diğer milletvekillerinin ise bürokratlardan, sporculardan, sanatçılardan, eğitim ve sağlık alanından temsilcilerden oluşacağını dile getirdi.

Yermoşina, “Parlamento yapısı toplumun yapısı ile uygun ve uyumlu şekilde oluşmuştur.” dedi.
Bu seçimde, Belarus’ta 1996’dan bu yana ilk defa muhalefeti temsil eden isimler parlamentoya girdi. Muhalif kimlikleriyle öne çıkan Birleşik Sivil Partisi’nden Anna Konopatskaya ve Belarus Dili Toplumu isimli sivil toplum örgütünün yöneticilerinden Yelena Ansim milletvekili oldu.
Belarus’ta 24 Kasım 1996’da yapılan referandumla iki meclisli Milli Asamble kurulmuştu. Milli Asamble’nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’nin 110 üyesi, üst kanadını oluşturan Cumhuriyet Konseyi’nin ise 64 üyesi bulunuyor.

Yorumlar