Belarus’ta inşa edilen nükleer santral

- Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius: - “Litvanya, Belarus’ta yapılan nükleer enerji tesisinin uluslararası uzmanlarca değerlendirilmesi ve test edilmesi çağrısında bulunuyor” - Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefcovic: - "Nükleer enerji santrali, güvenlik konusunda uluslararası standartlara uymak zorunda"

Google Haberlere Abone ol
Belarus’ta inşa edilen nükleer santral

VİLNİUS (AA) - Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ve Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Astravyets Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili Belarus’a çağrıda bulundu.

Litvanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Linkevicius, Sefcovic ile telefonda görüştü.

Santralin Litvanya sınırına yakın bir bölgede inşa edilmesi dolayısıyla endişelerini Sefcovic’e ileten Linkevicius, “Litvanya, Belarus’ta yapılan nükleer enerji tesisinin uluslararası uzmanlarca değerlendirilmesi ve test edilmesi çağrısında bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Görüşmede, Avrupa Komisyonu’nun Litvanya’nın kaygılarının farkında olduğunu vurgulayan Sefcovic de, “Nükleer enerji santrali, güvenlik konusunda uluslararası standartlara uymak zorunda. Belarus'un da mümkün olan en yüksek derecede ve uzatmadan test yapması gerekir.” dedi.

Sefcovic, Belarus’taki nükleer enerji santralinin Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre test edilmesi için Avrupa Komisyonu’nun kendi uzmanlarını göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Litvanya, Başkent Vilnius’a sadece 50 kilometre mesafede inşa edilen nükleer tesisin güvensiz olduğu gerekçesiyle Belarus'u birçok kez eleştirmişti.

Yorumlar