Bedensel engelli Şüheda'nın ayakları her şeyi, "mucizesi" annesi

- Kahramanmaraş'ta erken doğumla 700 gram dünyaya gelen ve henüz 7 aylıkken geçirdiği havale sonucu ellerini kullanamayan 17 yaşındaki Şüheda Bayrak, saçlarını taramadan bebekleriyle oynamaya kadar her şeyi yapabildiği ayakları sayesinde ve annesinin desteğiyle yaşama sımsıkı sarılıyor - Anne Bayrak: - "En çok istediğimiz ellerinin tutup, kendi yemeğini yiyebilmesi. Bana muhtaç olmadan yaşamasını çok istiyorum" - "Yazmayı ilk öğrendiğinde kağıda benim için 'mucizemsin' yazmıştı. Çok duygulanmıştım"

Google Haberlere Abone ol
Bedensel engelli Şüheda'nın ayakları her şeyi, "mucizesi" annesi

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta erken doğumla 700 gram ağırlığında dünyaya gelen ve henüz 7 aylıkken geçirdiği ateşli hastalık sonucu ellerini kullanamayan Şüheda Bayrak, her şeyi yapabildiği ayakları sayesinde ve annesinin desteğiyle hayata sımsıkı sarılıyor.

Merkez Onikişubat ilçesi Mevlana Mahallesi'nde yaşayan Gülistan ve Mehmet Bayrak çiftinin 4 çocuğundan 17 yaşındaki Şüheda Bayrak, henüz 7 aylıkken 700 gram ağırlığında dünyaya geldi. Neredeyse parmak boyutundaki kızlarına özenle bakan aile, her geçen gün büyüyen bebeklerinde anomali olduğundan şüphelenerek doktorlara başvurdu.

Doktorların tedavisinin ardından "bir şeyi yok" denilerek taburcu edilen bebekleri, 7 aylıkken ellerini sürekli arkaya doğru atıp ve kafasını kullanamadığı için aile tekrar hastanenin yolunu tuttu. Burada çocuklarının havale geçirdiğini öğrenen çift, çevre illerdeki hastanelere gitse de tedavi şansı bulamadı.

Yemek yiyemeyen kızlarını 4 yaşına kadar hazır mama ve şırıngayla besleyen ailenin, kızlarının bedensel engelli olduğunu öğrenince hayat mücadelesi de başladı.

- "Her şeyi ayaklarıyla yapıyor"

17 yaşına gelmesine rağmen bir çocuk görünümü ve heyecanıyla hayata tutunan Şüheda Bayrak için hayat önce annesi, sonra da ayakları. Bayrak ne ellerini kullanabiliyor ne kafasına hakim olabiliyor ne de konuşabiliyor. 10 yaşından sonra özel rehabilitasyon merkezine giden Bayrak, yemeğinden saçlarını taramaya, derslerinden kardeşinin bebeğiyle oynamaya kadar her şeyi ayaklarıyla yapıyor.

Yazmayı ilk öğrendiğinde annesi için deftere "mucizemsin" yazan Bayrak'ın hayattaki zorlu yolculuğu ayakları ve annesiyle sürüyor.

- "Muhtaç olmadan yaşamasını çok istiyorum"

Anne Gülistan Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının 7 aylık olarak 700 gramla doğduğunu söyledi.

Kızlarını doktora götürdüklerinde havale geçirdiğini anladıklarını belirten Bayrak, "Biz doktorlara götürdük. Hastanede bir şeyinin olmadığını söylediler. Sonra elleri arkaya gitmeye başladı. Yemek de yemiyordu zaten. Boğazına şırıngayla sıvı gıdalar akıtıyorduk. 4 yaşına kadar hazır mama verdik. Kızımı götürmediğimiz yer kalmadı ama sonuç bu şekilde." dedi.

17 yaşına gelen kızının 7 yaşından beri özel eğitim aldığını dile getiren Bayrak, Şüheda'nın her şeyini ayaklarıyla yaptığını belirterek, "En çok istediğimiz ellerinin tutup da kendi yemeğini yiyebilmesi. Yani bana muhtaç olmadan yaşamasını çok istiyorum. Ben olmasam öyle kalır. Bir yere gidemez, eliyle bir şey yapamaz. Kapıyı açıp dışarı gidemez." diye konuştu.

- "Mucizemsin yazmıştı"

Kızının tüm ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Bayrak, şunları kaydetti:

"Kızımın anne olarak eli, kolu, her şeyiyim. Annesi olarak her şeyiyle ilgilenmek zorundayım. Gezdiriyorum. İçeride yalnız kaldığı zaman sıkılıp ağlıyor. Bir düğün, nişan olsun kendi yaşıtları oynadığı zaman ağlayıp üzülüyor. O üzüldükçe ben daha çok üzülüyorum. Ama çok başarılı, dersleri çok iyi, çok zeki. Yazmayı ilk öğrendiğinde kağıda benim için 'mucizemsin' yazmıştı. Çok duygulanmıştım. Bir engelli annesi olmak çok zor. Allah kimseye vermesin. Olanlara yardım eylesin."

- Akülü araba ve tablet hayali

Çocuğunun rahat etmesi için akülü arabaya ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Bayrak, "Gittiğim yere götürebilmem, kendisinin hayata bağlanması için bu arabaya ihtiyacı var. 17 yaşında, taşıyamıyorum, bazen düşüyor. O da ben de çok üzülüyorum. En azından bir akülü araba olursa benden çok kızım mutlu olur. Kardeşinin tableti vardı, o kırıldı, bir daha alamadık. Tablet reklamı görünce ağlıyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar