BEDAŞ 5 yılda 1,6 milyar lira yatırım yapacak

- BEDAŞ, 341 milyon lirası bu yıl olmak üzere 5 yılda toplam 1 milyar 570 milyon liralık yatırıma imza atacak - Bu yılın ilk altı ayında 95 milyon liralık yatırım yapan BEDAŞ, yılın ikinci yarısında bu rakama 246 milyon lira daha ekleyecek - 2013 yılında özelleştirilen BEDAŞ, söz konusu yıldan 2020 yılına kadar İstanbul'un Avrupa Yakasına kaliteli ve kesintisiz enerji için 2,1 milyar lira harcamış olacak

Google Haberlere Abone ol
BEDAŞ 5 yılda 1,6 milyar lira yatırım yapacak

İSTANBUL (AA) - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), 341 milyon lirası bu yıl olmak üzere 5 yılda toplam 1 milyar 570 milyon liralık yatırıma imza atacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, İstanbul’un Avrupa Yakasına elektrik dağıtım hizmeti veren ve piyasanın yüzde 13’ünü elinde bulunduran BEDAŞ, 2016 dahil 5 yıllık dönemde 1 milyar 570 milyon TL yatırım planlıyor.

Bu yılın ilk altı ayında 95 milyon liralık yatırım yapan BEDAŞ, yılın ikinci yarısında bu rakama 246 milyon lira daha ekleyecek. Yılın ikinci yarısındaki yatırımların yüzde 80’ini yeni trafo, yer altı kablo tesisi ve aydınlatma gibi kalemler oluşturacak.

2013 yılında özelleştirme süreci tamamlanan BEDAŞ, o tarihten bu yana toplam 563 milyon liralık yatırıma imza attı. Gelecek 5 yılda yapılacak yatırımlar da dikkate alındığında BEDAŞ, 2013-2020 yılları arasında İstanbul Avrupa Yakasına kesintisiz enerji için 2,1 milyar lira harcamış olacak.

Yatırım kararı alırken hizmet verdiği tüketicilerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran BEDAŞ, bu sırada yerel yönetimlerle de işbirliği içinde çalışıyor. Şirket bünyesinde bulunan planlama ve işletme müdürlükleri, belediyeler ve tüketicilerden gelen talepler, arıza verileri ile şebeke yaşı yatırım planlama sürecinde etkili oluyor.

Yatırım Direktörlüğüne bağlı Planlama ve Proje Müdürlüğü tarafından projelendirilen yatırımların ne zaman başlayacağı ve ne kadar sürede yapılacağı ise şebekenin büyüme hızına paralel olarak BEDAŞ tarafından hazırlanmış Master Plan çerçevesinde belirleniyor. Bu plana göre yatırımlar beş yıllık süre zarfında yıllık olarak hesaplanıyor. Şebeke ve sanayinin büyüme hızı, yeni havalimanı gibi mega projelerin hayata geçirilecek olması ve kentsel dönüşüm projeleri yatırım sürecinde etkili oluyor.


- SCADA’ya 18,3 milyon lira harcandı


BEDAŞ’ta özelleştirme süreci sonrasında tesis yatırımları devam ederken teknolojinin ağırlığının da artması dikkati çekiyor. Tüm iş süreçlerini yenden düzenleyerek entegre hale getiren Entegre Bilişim Sistemleri (EBS) süreci, şirketin geleceğine yönelik yapılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

EBS sistemi çerçevesinde yürütülen Kontrol ve Veri Toplama Sistemi SCADA’da büyük yol alan BEDAŞ, ilk aşamada 290 trafo merkezi ve 65 indirici trafo merkezi sisteme dahil etmiş durumda. Ağustos 2016 itibarıyla BEDAŞ’ın bu sisteme yaptığı yatırım tutarı 18 milyon 325 bin lirayı aşmış bulunuyor.

Yıl sonunda 355 merkezin SCADA sistemine entegrasyonunun sağlanması hedeflenmekte. Böylece 2016 yılında SCADA için yapılan yatırım tutarı 20 milyon liraya ulaşacak.

SCADA sistemiyle arıza bilgisi anında kontrol merkezine ulaşırken ilgili birimler çok kısa sürelerde arızalara çözüm üretebiliyor. Bu arada son dönemde bin 284 kilometre kablo tesisiyle 436 trafo inşa eden BEDAŞ, 2016-2020 yıllarında 5 bin 476 kilometrelik kablo tesisiyle 2 bin 810 trafo daha inşa edilerek kesinti ve arıza sayılarını da en aza indirmeyi hedefliyor.

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, şebeke planlama trendleri ve şebeke bulguları doğrultusunda bir yatırım planı oluşturduklarını belirterek, "Belirlediğimiz yatırım planı çerçevesinde önümüzdeki dönemde başta can ve mal güvenliği, tedarik sürekliliği ve bağlantı taleplerinin karşılanması olmak üzere yatırımlarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar