BDT üyesi ülkelerin başbakanları Kırgızistan’da toplanacak

- BDT Başbakanlar Zirvesi, 7 Haziran'da Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılacak

Google Haberlere Abone ol
BDT üyesi ülkelerin başbakanları Kırgızistan’da toplanacak

BİŞKEK (AA) - Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Başbakanlar Zirvesi, 7 Haziran'da Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılacak.

Topluluğun dönem başkanı Kırgızistan Başbakanı Sooronbay Ceenbekov’un ev sahipliğinde yapılacak zirveye, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, Moldova Başbakanı Pavel Filip'in yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan ile Özbekistan'tan Başbakan Birinci Yardımcılarının katılması bekleniyor.

Zirvede, BDT İcra Sekreteri Sergey Lebed ile Ukrayna’nın Bişkek Büyükelçisi Nikolay Doroşenko da hazır bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Konutları’ndaki kongre salonunda düzenlenecek zirvede; ekonomi, enerji, eğitim, ticaret ve sağlık alanında toplam 21 konu görüşülecek.

Topluluğun genişletilmesi ve BDT üyesi ülkeler arasında işbirliğinin derinleştirilmesi konularının görüşüleceği zirvede, ülkeler arasında kültürel işbirliğinin güçlendirmesine katkı sağlayacak ve iki yılda bir düzenlenecek "Art-Ekspo” BDT uluslararası sergisinin oluşumunu öngören taslak da ele alınacak.

Zirvenin sonunda BDT üyesi ülkeler arasında bilgi alışverişi, enerji sektöründeki kazalar, elektrik kurumlarında mesleki eğitim alanında işbirliği, radyoaktif kaynakların taşınması hakkında bilgi alışverişi, kamu ihale prosedürlerinin kuralları ve yönetmeliği, tarımsal çeşitliliğinin korunması ve sağlık işbirliğini öngören protokollerin imzalanması bekleniyor.

Bu yıl kuruluşunun 25'inci yıl dönümünü kutlayacak Bağımsız Devletler Topluluğu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Kazakistan’ın Almatı kentinde 1991 yılında toplanan Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ile Ukrayna tarafından, her alanda işbirliği yapmak amacıyla kurulmuştu.

Aralık 1993'te BDT’ye katılan Gürcistan, Rusya ile 2008 yılında yaşadığı kriz yüzünden 18 Ağustos 2009'da topluluktan ayrıldı. Belarus'ta 22 Ocak 1993'te kabul edilen BDT tüzüğüne Tükmenistan ve Ukrayna imza atmadı. 2005'te tam üyelikten çıkıp, gözlemci üye olan Türkmenistan ise son yıllarda BDT'de yeniden rol almaya başladı. Örgütün kurucularından Ukrayna da Rusya'nın Kırım ilhakı dolayısıyla örgütün toplantılarına katılmıyor.


Yorumlar