BDDK ve SPK binaları temel atma töreni

- Başbakan Yıldırım: (1) - "İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer" - "Ben buradan çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek"

Google Haberlere Abone ol
BDDK ve SPK binaları temel atma töreni

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer." dedi.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde konuşan Yıldırım, İstanbul'un kıtaları birleştiren, medeniyetleri buluşturan, Hazreti Muhammed'in fethini müjdelediği bir şehir olduğunu söyledi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Ümraniye'de bir finans merkezinin yapılması talimatını verdiğini ve buranın finans merkezi olarak belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti kadrolarının vatandaşın yüzünü güldürmek, hayatını kolaylaştırmak, sürekli hizmet yapmak, proje, iş üretmek, laf üstüne laf değil taş üstüne taş koymak gibi bir amacının bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, "Türkiye sevdalısı Cumhurbaşkanımız bu yola çıkarken bir şey söyledi: 'Artık hiçbir şey eskisi olmayacak.' 3 Kasım 2002'den beri Türkiye, kararlılıkla, emin adımlarla geleceğe, kutlu yürüyüşünü AK kadrolarla sürdürüyor, sürdürmeye devam edecek." ifadesini kullandı.

İstanbul'a bir teşekkür borçlarının olduğunu belirten Yıldırım, "15 Temmuz... O geceyi hatırlayın. 15 Temmuz gecesi, İstanbul, Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin her köşesinde alçak FETÖ örgütüne karşı millet meydanlara indi. Cumhurbaşkanımız 'Gün bugün, inelim meydanlara bu alçaklara dersini verelim' dedi, sizler de akın akın meydanlara indiniz. Bir an bile tereddüt etmediniz. 2. Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla sonuçlandırdınız ve bu alçaklara darbeyi vurdunuz. Allah sizden razı olsun. Millet adına sizlere teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

İstanbul'un tarihin en kadim, en görkemli şehirlerinden birisi olduğunu, bu merkezle İstanbul'un zenginliğine bir zenginlik daha kattıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu merkez yapıldığında adeta küçük ölçekli bir şehir olacak. 50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Bu ne demektir? Yeni iş yerleri olacak, yeni iş alanları olacak, gençlerimize iş imkanı olacak. İstanbul öyle bir şehir ki Napolyon, diyor ki, 'Eğer dünya tek ülke olsaydı mutlaka başkenti İstanbul olurdu.' Hangi şehirde, nasıl bir şehirde yaşadığımızı, hangi şehre mensup olduğumuzu anlayalım. İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul Türkiye'nin özetidir. Anadolu'nun her köşesinden, doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden bütün vatandaşlarımız, kardeşlerimiz İstanbul'a geldi, İstanbul'da mekan kurdu. Geleceğimizi, istikbalimizi bu şehirde inşa etmeye başladık. Şu topluluğa bakalım, her birimiz Anadolu'nun bir şehrinden geldik. Geldik İstanbul'da buluştuk, kardeş olduk, yoldaş olduk ve bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. İstanbul aynı zamanda Ortadoğu demek, Balkanlar demek, Afrika demek ve Orta Asya demek. İstanbul adeta doğuyla batının buluştuğu, medeniyetlerin bir araya geldiği bir dünya şehri."

AK Parti hükümetleri olarak 2002'den bu tarafa pek çok yatırım yaptıklarını aktaran Yıldırım, "Sadece İstanbul'u söylüyorum, bakın İstanbul-İzmir Otoyolu. Osmangazi Köprüsü'nü açtık mı? Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açtık. Şimdi Bursa'dan İstanbul'a 1 saatte geliyor insanlar. Eskiden 1 saat feribot bekliyordu. 2018'de İzmir'e gitmek isterseniz İstanbul'dan 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Siz, sabah trafik olduğunda şuradan, Ümraniye'den, Ataşehir'den İstanbul'a 2 saatte gidebilir misiniz? Gidemezsiniz ama İzmir'e 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Nereden nereye? Hayaldi gerçek oldu. Bu Osmangazi Köprüsü'nün hikayesini biliyorsunuz değil mi? 50 senedir o Körfeze bir köprü yapılacak, 5 sefer ihale oldu, her biri de iptal oldu, yapılmadı. En son depremi bahane ettiler ondan sonra proje rafa kalktı. Aynı şekilde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, aynı şekilde Marmaray, aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanı, aynı şekilde İstanbul-Ankara hızlı treni. Tüm bu projeler 50 senedir siyasetin sakız gibi çiğnediği, her seçimde söz verip bir dahaki seçimde de gelip tekrar ettikleri projelerdi. Artık insanlar bunların yapılacağına güvenleri, inançları kalmamıştı." şeklinde konuştu.

Kalabalıktan birinin "Sayın Başbakanım beceremediler" diye seslenmesi üzerine, Yıldırım, "Beceremedilerse bir beceren elbette ki vardır. AK Parti var. İyi ki AK Parti var. AK Parti hayalleri gerçeğe dönüştüren partidir. AK Parti Türkiye demektir. Türkiye demek AK Parti demektir." ifadesini kullandı.


- "Dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor"

Başbakan Yıldırım, Marmaray'ı bugüne değin 156 milyon yolcunun kullandığını anımsatarak, "Yetmedi. İstanbul-Ankara Hızlı Treni bitti, şimdi hizmet veriyor. Yetmedi Yavuz Sultan Selim, dünyanın en geniş asma köprüsü, üzerinden demir yolu da geçecek büyük proje bitti ve hizmete girdi mi? Evelallah. Şimdi kamyonlar, otobüsler, ağır araçlar, Fatih Sultan Selim Köprüsü'ne gelmiyor direkt Yavuz Sultan Selim'den ister Anadolu'ya ister Avrupa'ya gidiyor, şehir içi trafiğini rahatsız etmiyor. Bitti mi? Avrasya, Boğazın 106 metre altından geçen dünyanın denizin en derininden geçen projesi Avrasya da, hazır olun, 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle, İstanbulluların hizmetine geçecek. Sarayburnu'ndan gireceksiniz, Haydarpaşa'dan çıkacaksınız 2 dakika... 'One minute' var, bir de 'two minutes' var. 'One minute'i Cumhurbaşkanımız söyledi, 'two minutes' ise Avrasya'dan 2 dakika." dedi.

İstanbul Finans Merkezindeki projelerin vatandaş-devlet iş birliğiyle yapıldığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor bir kısmını BDDK'ya verecek ve diğer kurumlara verecek, bu şekilde, geri kalan kısmını da kendisi değerlendirecek, aynı şekilde hem para kazanacak hem de buradaki finans kuruluşlarının ihtiyacını görecek bir muazzam merkez ortaya çıkacak. Dolayısıyla kamunun bütçesinden de fazla bir kaynak harcanmayacak. Niye ihtiyaç var bu merkeze? Finansman, yani dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Niye? Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyorlar, 50 tane soru soruyorlar, 'Bu parayı nereden aldın, nereden buldun, nasıl getirdin?' İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyorlar. Onun için İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Onun için buraya bu merkeze ihtiyaç var. Bunun kararını verdik. İnşallah bir iki sene içinde buralarda muazzam tesisler, binalar tamamlanacak ve Finans Merkezi çalışmaya devam edecek. Burada sadece bugün temelini attığımız BDDK'nın, SPK'nın yeri yok aynı zamanda başka kurumlar da var. Ben buradan çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz, ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da tabii istediğimiz hızla projeler gerçekleşmeyecek. Bakın dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz."

(Sürecek)

Yorumlar