Bayramdan önce alınan eti kurbanlık gibi göstermişler

- Konya'da FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu belirtilen ve kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı olduğu şirketin kurbanlık alımıyla ilgili usulsüzlükler yaptığı ortaya çıktı - Bayramdan 4 gün önce alınan etin, düzenlenen sahte faturalarla 26 büyükbaş hayvan alınmış gibi gösterildiği ileri sürüldü - Alınan etlerin, muhasebe kayıtlarından çıkarmak amacıyla bir şirkete canlı dana olarak fatura edildiği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Bayramdan önce alınan eti kurbanlık gibi göstermişler

KONYA (AA) - METİN BOLAT - Konya'da "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan şirketin, bayramdan dört gün önce aldığı etleri, sahte faturalarla 26 büyükbaş hayvan alınmış gibi gösterdiği iddia edildi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY bağlantılı bazı okul, dershane ve yurtların bağlı olduğu iki şirket hakkında soruşturma başlattı. İncelemenin ardından Konya 3. Sulh Ceza Hakimliği, dün, şirketlere kayyum atanmasına karar verdi.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Konya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı müfettişlerince düzenlenen raporlara göre, iki şirketin bünyelerinde usulsüz işlem ve para akışları tespit edildi.

Şirket ortaklarıyla bir kısım personelinin eğitim kurumlarını kullanarak himmet, burs, bağış, kurban adı altında toplanan paraları sistem içerisinde FETÖ/PDY terör örgütlerine aktardıkları kaydedildi.

- Kurban bayramından önce alınan et, hayvan alınmış gibi gösterildi

Şirketlerin bağlı olduğu eğitim kurumlarının FETÖ/PDY terör örgütünün amaç, ideoloji ve stratejileri doğrultusunda araç olarak kullanıldığı, şirketlerin hissedarları ve yönetim kurullarında bulunmuş ve bulunmakta olan kişilerin örgütün il yapılanması içerisinde yer aldıklarının tespit edildiği bildirildi.

Kayyum atanan şirketlerden birinin, 2013'te Kurban Bayramı'ndan 4 gün önce alınan etin, 26 büyükbaş hayvan alınmış gibi gösterdiği iddia edildi.

Şirketin, aldığı kesilmiş hayvan etlerini, diğer stoklar hesabına kayıt ettirdiği, daha sonra bu stokları muhasebe kayıtlarından çıkarmak amacıyla bir şirkete canlı dana olarak fatura ettiği belirtildi.

Kurumun stoklarında canlı hayvan bulunmadığı ifade edildi.

- "26 adet canlı dana eti"nin sehven yazıldığı iddiası

Şirket temsilcisinin, etlerin satışı sırasında düzenlenen faturada "26 adet karkas dana eti" ifadesinin sehven "26 adet canlı dana eti" olarak yazıldığını savunduğu öğrenildi.

Kurum tarafından, bahsedilen ticaretin 11 Ekim 2013'te kesilmiş et alımının, 10 Ocak 2014'te canlı dana satışı şeklinde gerçekleştiği belirtildi.

Vergi müfettişleri, karşıt tespitlere bakıldığında işlemin sehven olmadığının ispatı niteliğinde olduğunu bildirdi.

- Stoklarda olmamasına rağmen canlı dana faturası düzenlendi

Şirketin stoklarında olmamasına rağmen canlı dana faturası düzenlediği, kesilmiş olan faturaya ilişkin tahsilatın ise yapılmadığı belirlendi.

Yapmış olduğu işlemle daha önce hesaba kayıt ettiği etleri, bu şekilde kayıtlardan çıkaran şirketin, 2013-2014 hesap döneminde yapılan incelemede besici firmadan alınan etlerin haricinde ilgili dönemde 133 bin lira tutarında farklı firmalardan et aldığının tespit edildiği bildirildi.

Et giderlerinin, mükellef kurum dışardan yemek hizmeti aldığından, bu tür bir gidere ihtiyacı olmadığından müfettişlikçe reddedildiği, aynı şekilde kurumun besici firmadan aldığı etlere de ihtiyacının olmadığı, bu etlerin nasıl değerlendirildiğinin tespit edilemediği öğrenildi.

Şirket tarafından yapılan işlemin, sahte fatura düzenleme fiilinin tüm unsurlarını taşıdığı, vergi mevzuatı ve Vergi Usul Kanunu açısından gerçek olmayan bir işlem gerçekleştirdiğinin göstergesi olduğu, şirketin yapmış olduğu işlemle sahte belge düzenlediği kaydedildi.

Yorumlar