"Bayramda bütçenizi aşmayın"

- Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin: - ''Bayramda rahat edeceğiz, tatile gideceğiz, bayramlık alışverişlerimizi yapacağız diye bir yılımızı ipotek ediyoruz. Bu bir senelik ipotek daha sonra bize bir senelik sıkıntı getiriyor. Bayramda boş yere bütçemizi aşmayalım'' - "Kredi kartına daha çok taksit yapmak bizi daha çok alışverişe sürüklüyor. Bayramda bir şeyler harcamak zorunda değiliz. Biz ihtiyacımıza göre alışverişimizi yapalım"

Google Haberlere Abone ol
"Bayramda bütçenizi aşmayın"

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde tüketicilerin harcamalarını bütçelerine uygun şekilde yapmasını önerdi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı yaklaştıkça tüketicilerin harcama oranının arttığını söyledi.

Bayramların insanlar için özel günler olduğunu belirten Şahin, ''Bayramlarda kendimizi harcamaya teşvik ediyoruz. Zaten reklamlarda daha çok harcamaya yönelik teşvikler yapılıyor. Reklamlar artık 'daha çok harcayın, daha çok kazanın' mantığına girdi.'' dedi.

Şahin, insanların bu dolduruşa gelince ceplerinde para olmasa bile alışveriş yapmaya devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bunu neyle yapıyoruz, kredi kartıyla. Kredi kartı harcamalarında, 'şu kadar taksit yazın alın, kışın ödeyin, sonra ödeyin' deniliyor. Biz ramazanda yaptığımız alışveriş yanlışını bayramda da yapıyoruz. Bayramda rahat edeceğiz, tatile gideceğiz, bayramlık alışverişlerimizi yapacağız diye, bir yılımızı ipotek ediyoruz. Bu bir senelik ipotek daha sonra bize bir senelik sıkıntı getiriyor. Bayramda boş yere bütçemizi aşmayalım. Ne adına bunu yapıyoruz, bayram da birkaç gün rahat etme adına. 'Ayağını yorganına göre uzat' ataözünden asla vazgeçmemeliyiz."

- "Cebimizdeki parayı harcayalım"

Şahin, vatandaşın alışverişi kredi kartıyla ve taksitle yapması durumunda, akılda olmayan harcamalar çıktığında zorlandığını aktardı.

Maddi sıkıntıların ailevi sorunlara bile yol açtığını anımsatan Şahin, "Halbuki niyetimiz rahat etmek. Rahat etmek adına bir senemizi ipotek etmek çok da mantıklı bir şey değil.'' diye konuştu.

Vatandaşların kredi kartıyla alışveriş yapmak yerine ceplerinde ya da bankada olan parasıyla alışveriş yapması önerisinde bulunan Şahin, şunları kaydetti:

"Bayramda boş harcamaya kendimizi kendimizi yönlendirmeyelim. Kredi kartı harcamalarımız bazı özel günlerde tavan yapıyor. Tavan yapmasının nedeni bu kampanyalara kendimizi kaptırmamızdır. Kredi kartına daha çok taksit yapmak bizi daha çok alışverişe sürüklüyor. Bayramda bir şeyler harcamak zorunda değiliz. Biz ihtiyacımıza göre alışverişimizi yapalım.''

Yorumlar