"Bayram menüsü diyabetliye göre yapılmalı"

- Prof. Dr. Gönen: - "Evde diyabetli bir birey varsa yemekler de ona göre dizayn edilmeli. Yemek saatlerine özen gösterilmeli, ara öğünler bayram telaşında unutulmamalı" - "Aslında herkes için yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır" - "Bayramlarda diyabetlilerin en büyük sıkıntısı aşırı yemeye bağlı şeker yükselmeleri ve komalardır. Diyabetli hasta zararlı olacak bir yiyecek için 'hayır' demeyi nezaketsizlik olarak görmemeli, çevredeki insanlarda diyabetli bireylere yemek konusunda ısrar etmemelidir"

Google Haberlere Abone ol
"Bayram menüsü diyabetliye göre yapılmalı"

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, evde diyabetli bir birey varsa yemeklerin de ona göre dizayn edilmesi gerektiğini belirterek, "Yemek saatlerine özen gösterilmeli, ara öğünler bayram telaşında unutulmamalı." dedi.

Gönen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin sürekli dengeli ve sağlıklı beslenme gerektiren bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.

"Bayramda da diyet mi olur?' diyerek, bayramda düzenini altüst eden diyabetliler, aslında çok şey kaybetmektedirler." ifadelerini kullanan Gönen, bu hastalardaki sağlık dengesinin tekrar sağlanmasının bazen aylar alabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Gönen, diyabetlilerin geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durması gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Aslında evde diyabetli bir birey varsa yemekler de ona göre dizayn edilmeli. Yemek saatlerine özen gösterilmeli, ara öğünler bayram telaşında unutulmamalı. Aslında herkes için yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır."

- "Haftada bir gün tatlandırıcıyla tatlı tüketilebilir"

Sait Gönen, diyabetli hastaların Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Basit şeker içeren tatlılardan uzak durulmalı, tatlı ihtiyacı mümkün olduğunca meyveyle yerine konmalıdır." diye konuştu.

Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa, tatlandırıcıyla yapılan ürünlerin tercih edilmesini öneren Gönen, şöyle devam etti:

"Diyabet hastaları tatlandırıcıları güvenle kullanabilir. Şekerden 200 kat daha tatlı oldukları gibi 250 miligram tatlandırıcı 50 gram glukoza eşdeğer tatlılık hissi verir. Kabul edilebilir miktarlarda tatlandırıcıyla yapılan tatlılar güvenle tüketilebilir. Ancak 'Nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur."

- "Diyabetliler bayramda aşırı yemeye bağlı sorunlar yaşıyor"

Prof. Dr. Sait Gönen, "Bayramlarda diyabetlilerin en büyük sıkıntısı aşırı yemeye bağlı şeker yükselmeleri ve komalardır. Diyabetli hasta zararlı olacak bir yiyecek için 'hayır' demeyi nezaketsizlik olarak görmemeli, çevredeki insanlarda diyabetli bireylere yemek konusunda ısrar etmemelidir." dedi.

Düzenli fiziksel aktivite yapmanın obezite, yüksek tansiyon, depresyon, tip 2 diyabet, kemik erimesi, kolon, meme kanseri gibi birçok hastalık riskini azalttığını, bunların yapılan çalışmalarda gözlemlendiğini aktaran Gönen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fiziksel aktivite seviyesi düşük olan tip 2 diyabet hastalarında kalp ve damar rahatsızlıklarının ölüme sebep olma riski yüzde 70 daha fazladır. Egzersiz kan şekerini düşürmede ve diyabeti tedavi etmede çok önemlidir. Tedavinin en önemli komponentlerinden biridir. Ama diyeti bozarak alınan fazla karbonhidrat ve kalorinin egzersizle verilebileceği yanlış bir düşüncedir. Bir örnek verecek olursak, bir çikolata yiyen kişi bunu harcamak için en az yarım saat koşmalıdır. Diyabetli bir hastanın yarım saat koşabilmesi fiziken çok zordur, zaten uygun da olmaz. Kan şekeri sürekli yüksek gidiyorsa hastanın kendi kendine bunu düzeltmeye çalışması yerine doktoruyla görüşerek yardım alması daha uygundur. Ancak bir öğün yemekle olan hafif bir yükseklik için endişeye de gerek yoktur, yemekten sonra yürüyüşe çıkılması kasların glukoz harcamasını artırarak şekerin dengelenmesine faydalı olacaktır."

Yorumlar