Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın yıkılması kararı

- Filistin Dışişleri Bakanı Maliki: "Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail hükümeti, farklı yöntemler ve üslupla İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın yıkılması kararını aşmaya çalışıyor"

Google Haberlere Abone ol
Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın yıkılması kararı

RAMALLAH (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail'in, yasal kılıf altında yeni Yahudi yerleşim birimleri yapmaya ve Kudüs'te eğitimi "İsraillileştirmeye" çalıştığını belirtti.

Maliki, yayımladığı açıklamada, İsrail'in, Filistin topraklarına yeni Yahudi yerleşim birimleri yapmak ve bunu yasal kılıf altına almak için Knesset'te yeni kanunları kabul ettiğini kaydetti.

Uluslararası hukuka saygı duyan ülkeleri Filistin topraklarında baş gösteren Yahudi yerleşim birimleri tehlikesine karşı harekete geçmeye çağıran Maliki, "Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail hükümeti, farklı yöntemler ve üslupla İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın yıkılması kararını aşmaya çalışıyor. Bu mesaiyi de İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked yürütüyor." ifadesini kullandı.

Maliki, Ortadoğu'daki siyasi süreçle ilgilenen tarafların İsrail'e heyet göndererek İsrail hükümetinin yasama ve yargı organlarının yasalarla nasıl bir aldatmaca yaptığını gözlemlemesini talep etti.


- Eğitim meselesi


Filistin Dışişleri Bakanlığından yayımlanan bir açıklamada ise Arap ülkeleri ve uluslararası topluma, İsrail'in işgal altındaki Kudüs'te eğitimi "İsraillileştirme" siyasetine müdahale etme çağrısında bulunuldu.

Kudüs'teki Filistinlilerin, İsrail'in kenti işgal ettiği 1967'den beri farklı şekillerde Yahudileştirme saldırılarına maruz kaldığı belirtilen açıklamada, "Bu saldırılar Filistinlilerin Kudüs'ten sürülmesi, evlerinin yıkılması, baskıya ve işkenceye maruz bırakılmaları, çok yüksek vergi ödemek zorunda bırakılmaları, beldelerinin ve mahallelerinin iyileştirilmesine izin verilmemesi, Yahudi yerleşim yerlerinin genişletilmesi için topraklarına el konulması ve bunun gibi birçok durumu kapsıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Filistinlilerin işgalin başından beri kimliklerini korumak için büyük mücadele verdiği ve İsrail'in Kudüs'te eğitimi "İsraillileştirerek" onları hedef aldığı kaydedildi.

Yeni okul inşası, mevcut okulların genişletilmesi ve ilave dersliklerin yapımında Filistinlilerin önüne konan engellerin yanı sıra İsrail'in, Kudüs'teki okulların ihtiyaçları konusunda ödül ve ceza politikası uyguladığı belirtilen açıklamada, bu politikayla, Filistin eğitim kurumlarında İsrail müfredatının takip edilmesi için baskılar yapıldığına ve eğitim kurumlarının buna boyun eğmeye mecbur bırakılmak istendiğine değinildi.

Açıklamada, Filistin'deki eğitim kurumları ve insan hakları kurumlarına, İsrail'in bu politikasını sonlandırmak için bakanlıkla işbirliği yapma çağrısında bulunuldu.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Aralık 2014'te Batı Şeria'daki yerleşim birimi Amona'nın 2 yıl içinde boşaltılması ve kaldırılmasına hükmetmişti.

Yorumlar