Başkentte Soma eylemi

- ESM üyesi bir grup, Soma'da yaşanan facianın yıl dönümü dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yaptı

Google Haberlere Abone ol
Başkentte Soma eylemi

ANKARA (AA) - Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) üyeleri, Soma'da yaşanan facianın yıl dönümü dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Bakanlık önünde toplanan bir grup sendika üyesi, "Somayı unutma, unutturma", "Sürgün ve baskılara son" yazılı pankartlar açtı.

ESM Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul, yaptığı açıklamada, iki yıl önce yaşanan Soma faciasında sorumlulardan hala hesap sorulmadığını öne sürdü.

Soma'da 301 maden emekçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Ertuğrul, aradan geçen iki yıla rağmen tüm suçun 3-5 kişinin üzerine yıkılmaya çalışıldığını ve tek bir kamu görevlisinden hesap sorulmadığını söyledi.

Ertuğrul, yaşanan faciadan sonra çıkartılan "göstermelik yasaların" da göz boyamaya yönelik olduğunu iddia etti.

Maden ve inşaat sektörü başta olmak üzere neredeyse her iş kolunda her yıl binlerce insanın öldüğünü aktaran Ertuğrul, bu ölümlerin daha fazla kar ve daha az insanca çalışma şartlarının sonucu olduğunu öne sürdü.

Ertuğrul, işçi sağlığı ve güvenliğinin sadece zorlamayla çıkartılan yasalar ile değil, aynı zamanda ciddi bir kamu denetçiliği ile anlam kazanacağını dile getirerek, bu cinayetlerin önüne geçilebilmesi için caydırıcı, hukuki yasalar ve denetiminin, bağımsız kamu çalışanları uzmanlar tarafından yapılan bir sistem oluşturulması gerektiğini söyledi.

- Kamu çalışanlarının sıkıntıları

Kamu emekçilerinin de sıkıntılar yaşadığını anlatan Ertuğrul, 6 ayda hakkında soruşturma açılmış çalışan sayısının on binleri bulduğunu ileri sürdü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda da baskı ve hukuksuz uygulamalar olduğunu iddia eden Ertuğrul, bakanlıktaki yetkililerle görüşme talebinde bulunduklarını ancak kabul edilmediğini belirtti.

Ertuğrul, baskı ve sindirme politikaları ile yılmayacaklarını, sendika üyelerinin yanlarında olmaya devam edeceklerini bildirdi.


Yorumlar