Basında sansürün kaldırılışının 108. yıldönümü

- TGC Yönetim Kurulu: - "Medyanın darbenin önlenmesinde ne kadar önemli bir rol oynadığını, Olağanüstü Hal ilan edilmiş olsa dahi basın özgürlüğüne daha güçlü sahip çıkılması gerektiğini bir kez hatırlatıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Basında sansürün kaldırılışının 108. yıldönümü

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, basında sansürün kaldırılışının 108. yılını kutladı.

TGC Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 24 Temmuz'un, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgelediği hatırlatılarak, gazeteciler için bunun öneminin yadsınamayacak ölçüde büyük olduğu belirtildi.

O gün gazetecilerin, yayıncıların olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmadığı ve ertesi gün ilk kez gazetelerin sansürsüz yayınlandığı kaydedilen açıklamada, 24 Temmuz'un, meslek örgütlerince 1971'e kadar Basın Bayramı olarak kutlandığı, ancak 1971 darbesinden sonra TGC yönetiminin, gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuzları bayram olmaktan çıkardığı aktarıldı.

Bugünün, TGC yönetimi tarafından "Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" olarak kabul ve ilan ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Buna rağmen günümüzde kimi kurum ve kuruluşların 24 Temmuzları zoraki bir biçimde hala bayram olarak kutlamaları anlaşılamıyor. Gazetecilik belki de tarihin en güç döneminden geçerken, mesleğin çilekeş muhabirleri, foto muhabirleri, kameramanları da ayakta kalma adına zorlu bir sınav veriyor. İşsizlik, psikolojik ve fiziksel şiddet gazetecileri tehdit etmeye devam ediyor. Kamuoyunu bilgilendirme adına olayları izlerken polisten de göstericilerden de dayak yiyor, hırpalanıyor.

Basın İş Kanunu'na göre çalıştırılan gazetecilerin dört katı kadar hukuksuz çalıştırılan gazeteci bulunuyor. Medyanın darbenin önlenmesinde ne kadar önemli bir rol oynadığını, Olağanüstü Hal ilan edilmiş olsa dahi basın özgürlüğüne daha güçlü sahip çıkılması gerektiğini bir kez hatırlatıyoruz. Umuyoruz ki darbe girişiminin ardından iktidarı ve muhalefeti ile Türkiye artık demokrasinin uluslararası ölçütlerine uyum sağlayabilir, toplumsal barışı ve kardeşliği sağlayacak çare bulunabilir."

Yorumlar