Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)

- "PYD/YPG terör örgütüdür ve PKK tarafından kurulmuştur, yönetilmektedir ve Türkiye'ye karşı da PKK onlarla beraber bugün terör eylemleri yapmaktadır. Amerika, kabul etse de gerçek budur, kabul etmese de gerçek budur" - "Amerika, eğer Türkiye'nin görüşlerine itibar ederse bugüne kadar yaptığı yanlışları bundan sonra sürdürmekten kurtulur. Eğer Türkiye'ye inanmazsa terör örgütünü destekleme yanlışına, terörü besleme yanlışına bundan sonra da devam eder" - "(ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ziyareti sırasında PYD/PKK ile ilgili gündeme gelecek konular) Bizi ikna etmekten, olan bir gerçeği başka tür gibi görmemizi istemekten vazgeçmeleri lazım. Bizim bu noktada iknaya ihtiyacımız yok. Çünkü artık gerçek ortada. Güneşe başka bir isim vermenin kimseye bir faydası yok. Güneş, güneştir. Bu kadar ayan beyan ortada olan bir konudur"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "PYD/YPG terör örgütüdür ve PKK tarafından kurulmuştur, yönetilmektedir ve Türkiye'ye karşı da PKK onlarla beraber bugün terör eylemleri yapmaktadır. Amerika, kabul etse de gerçek budur, kabul etmese de gerçek budur." dedi.

Bozdağ, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye Amerika Savunma Bakanı James Mattis'in, "Siz merak etmeyin gerekirse YPG'yi PKK'ya karşı savaştırırız. Siz rahat olun." ifadesini kullandığının hatırlatılması üzerine Bozdağ, bu açıklamanın, Amerikan yönetiminin Türkiye'yi hiç anlamadığı bir açıklama olduğunu söyledi. PYD/YPG'yi kuran ve hala yönetenin PKK terör örgütü olduğuna işaret eden Bozdağ, PKK ile PYD/YPG'yi birbirinden ayırmanın imkansız olduğunu vurguladı.

Bozdağ, "Sayın Mattis ne diyor? 'Gerekirse biz bunları PKK'ya karşı da kullanabiliriz.' Olacak iş mi? Sizin elinizle sizin gözünüze, kafanıza karşı sizi dövdürmek gibi bir şey. Bu akla uygun olmayan, hayatın olağan akışıyla da uymayan, bölgenin gerçekleriyle de uyuşmayan bir durum. Belli ki ABD yönetimi PKK, PYD ve YPG konusunda Türkiye'nin baktığı yerden bir bakış açısına sahip değil. Başka bir yerden bakıyor." dedi.

Bozdağ, Mattis'in basına yansıyan diğer açıklamalarına ve PYD/YPG ile ilgili Amerika'da başka gelişmelere de bakıldığında, onların da PYD/YPG'nin PKK olduğu gerçeğini en az Türkiye kadar bildiğine işaret etti.

Mattis'in bu açıklamasını tuhaf bulup bulmadığının sorulması üzerine Bozdağ, Mattis'in açıklamasını tuhaf bulmadığını, Amerika'nın PYD/YPG konusuna hep bu şekilde baktığını vurguladı. Bozdağ, Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı'nın yüzüne Türkiye'nin sıcak bakacağını düşünüp, bunu söyleyebilmesinin absürt olduğunu, buna şaşırdığını dile getirdi.

- "Madem elinizde bu PYD/YPG, öyleyse çekin Afrin'den şunları"

Türkiye'nin tutumunun çok net olduğunu aktaran Bozdağ, "Biz, 'Bunlar PKK'dır, bunlar PKK'nın yönettiği örgütlerdir, Türkiye'ye karşı terör eylemi yapıyor.' diyoruz. Madem elinizde bu PYD/YPG, öyleyse çekin Afrin'den şunları, bitsin şu iş. Çekin Münbiç'ten, bitsin şu iş. Madem onlara karşı kullanabilecek kadar bunları sevk ve idarede kendinize güveniyorsunuz, bunu yapın. Bunu da yapmıyorlar." ifadesini kullandı.

Bozdağ, ABD yöneticilerinin ısrarla Türk yetkililere, "Siz, PKK, PYD/YPG'yi birbirine eşit görüyorsunuz ama o gördüğünüz PYD/YPG değil, siz göremiyorsunuz bunu." karşılığını verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Görüyoruz. Hepsi aynı. Yönetenleri görüyoruz aynı, karar alanları görüyoruz aynı. Şu anda ele geçen yerlerde Öcalan'ın posterleri adeta bir devlet yapılanması şeklinde örgütlenilmiş ve örgütün her aşamasında PKK'nın varlığı çok net şekilde görüntülerle somut verilerle sabit. 'Siz onu öyle görüyorsunuz ama o öyle değil sizin gördüğünüz.' diyorlar. Artık ABD yöneticileri alemi kör, herkesi sersem sanmaktan vazgeçmeli."

- "Türkiye terör örgütünü bitirene kadar da mücadelesine devam eder"

ABD'nin senatosunun istihbarat komitesine sunduğu raporda, CIA'nin açıklamalarında ve sitelerinde, "YPG, PKK'nın Suriye'deki milis gücüdür." ifadelerinin yer aldığını anımsatan Bozdağ, bunun, ABD istihbarat örgütünün Türkiye'nin tezlerinin doğru olduğunu ifade ettiğinin göstergesi olduğuna işaret etti.

Bozdağ, Amerikan senatosu, Amerikan istihbarat örgütü, FBI'ın Türkiye'yi doğruladığını ancak ABD yöneticilerinin, "Bunlar sizin bildiğiniz gibi değil." dediğini belirtti.

Amerika'nın kendi istihbarat örgütünün ne dediğine inanması gerektiğini ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu büyük bir algı operasyonuyla değiştirilecek bir gerçeklik değildir. Bu değişmez. Siz istediğiniz kadar algı operasyonu yapın. 'Gördüğünüz, duyduğunuz başka' deyin. Ama gerçek değişmiyor, olduğu gibi duruyor. PYD/YPG terör örgütüdür ve PKK tarafından kurulmuştur, yönetilmektedir ve Türkiye'ye karşı da PKK onlarla beraber bugün terör eylemleri yapmaktadır. Amerika kabul etse de gerçek budur, kabul etmese de gerçek budur. Amerika eğer Türkiye'nin görüşlerine itibar ederse bugüne kadar yaptığı yanlışları bundan sonra sürdürmekten kurtulur. Eğer Türkiye'ye inanmazsa terör örgütünü destekleme yanlışına, terörü besleme yanlışına bundan sonra da devam eder, Türkiye de bu terör örgütüyle arkasında kim olursa olsun bu terör örgütünü bitirene kadar da mücadelesine devam eder."

- "Güneşe başka bir isim vermenin kimseye bir faydası yok"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ziyareti sırasında, PYD/PKK ile ilgili gündeme gelecek konulara ilişkin Bozdağ, "Bizi ikna etmekten, olan bir gerçeği başka tür gibi görmemizi istemekten vazgeçmeleri lazım. Bizim bu noktada iknaya ihtiyacımız yok. Çünkü artık gerçek ortada. Güneşe başka bir isim vermenin kimseye bir faydası yok. Güneş, güneştir. Bu kadar ayan beyan ortada olan bir konudur. Bizi anlamaları gerekir. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının blöf olmadığını, kendilerine dönük bir hesabın sonucu olmadığını da görmesi lazım. Bu mesele, sadece PYD/YPG terör örgütünün Türkiye'ye dönük terör eylemleriyle ilgili de sınırlandırılamaz. Türkiye'nin toprak bütünlüğüne dönük burada bir tehdit söz konusudur." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin 40 yıldır mücadele ettiği PKK terör örgütünün, dost ve müttefik ABD eliyle devletleştirilmesi projesine dikkati çeken Bozdağ, bu projeye Türkiye'nin göz yummasını, sesiz kalmasını, müdahale etmemesini kimsenin beklememesi gerektiğini kaydetti.

Bozdağ, bu durumun Türkiye'nin ve Suriye'nin toprak bütünlüğü için açık bir tehdit ve düşmanca bir hareket olduğunu söyledi.

(Sürecek)

Yorumlar