Başbakan Yardımcısı Türkeş, KKTC'de

- KKTC Başbakanı Özgürgün: - "Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı iki kardeş halk olarak her zaman aynı yolu yürüdü ve yürümeye de devam edecektir" - Başbakan Yardımcısı Türkeş: - "Daha iyi daha güzel bir KKTC olması bakımdan olumlu adımlar attık. İhtilafımız var diyemeyiz"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Türkeş, KKTC'de

LEFKOŞA (AA) - KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, "Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı iki kardeş halk olarak her zaman aynı yolu yürüdü ve yürümeye de devam edecektir.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC'deki temaslarının ikinci gününde Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Özgürgün, Türkeş'in ziyaretinin çok yararlı bir çalışma ziyareti olduğunu belirterek, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının bu çalışmaların neticelerini gelecek dönemde kısa süre içerisinde göreceğini söyledi.

Özellikle başlayacak, başlamış olan ve bitmeye yakın olan projelerin Kıbrıs Türk halkına ve KKTC ile ekonomisine çok ciddi katkıları olacağına dikkati çeken Özgürgün, bu projelerin ekonominin gelişmesine ve ülkenin rahatlamasına neden olacağını ifade etti.

Başbakan Özgürgün, Anavatan Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı iki devlet ama kardeş devletler ilişkisi olduğunu vurgulayan Özgürgün, “Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı iki kardeş halk olarak her zaman aynı yolu yürüdü ve yürümeye de devam edecektir.” dedi.

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi kapsamında adaya gelen suyun bugünlerde ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalan ada için önemine işaret eden Özgürgün, projenin adaya ve özellikle de kuzeye hayat vermekte olduğunu söyledi.

“Ümit ederiz ki barış suyu olarak gelen bu projeyle güneye de önümüzdeki dönemlerde hayat verilecektir." diyen Özgürgün, "Biz bu dileğimizi her zaman ortaya koyuyoruz. Ama Türkiye’nin buradaki varlığı, bu coğrafyadaki gücü önemli. Türkiye'nin Kıbrıs adasına yakınlığından dolayı bugün su yarın enerji ve diğer alanlarda da projelere imza atılabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Daha güzel KKTC olması bakımından olumlu adımlar attık"

Başbakan Yardımcısı Türkeş de Türkiye ile KKTC arasında üç yıllık bir ekonomik program bulunduğunu belirterek, bu yıldan başlayıp devam edecek olan programın, her iki tarafın da hükümet değişiklikleri ve aksaklıkları nedeniyle geciktiğine işaret etti.

“Buradaki konuları nasıl hızlandırabilir, nasıl dinamik hale getirebiliriz diye belli bir gündeme bağlı olarak yoğun bir çalışma yaptık” diyen Türkeş, bunların zaten teknik heyetin buradaki bürokratlarla görüşmekte olduğunu ancak daha hızlandırmak açısından yapıcı bir çalışma yapıldığını aktardı.

Başbakana ve üç gününü kendilerine ayıran Serdar Denktaş'a ve ilgili bakanlara teşekkür eden Türkeş, “Daha iyi daha güzel bir KKTC olması bakımdan olumlu adımlar attık. İhtilafımız var diyemeyiz. Çalışmalarımızı, gitmeden önce Başbakana bilgi aktarmak için geldik. Zaman zaman bu çalışmaları yapacağız." şeklinde konuştu.

Serdar Denktaş da Türkeş’in üç günlük ziyaretinde 7-8 bakanlığın çeşitli konularını heyetlerle birlikte ele aldıklarını belirterek, işbirliğinin daha da artması, atılacak adımların hızlanması ve bürokrasideki iki taraftaki tıkanıkların aşılması bakımından son derece yararlı bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Yorumlar