Başbakan Yardımcısı Şimşek Lüksemburg’da:

- "Darbe teşebbüsünde bulunanlar, hukukun egemenliğini, demokrasiyi yok etmeye çalıştı. Türkiye'de bu kalkışmaya rağmen önemi reformlar hayata geçirildi" - "Biz normale döndük. Türk demokrasisi daha güçlü çünkü reformlar yaptık ve reformlara devam edeceğiz" - "Türkiye, Batı için güçlü, güvenilir ve inandırıcı bir ortak ve bu durum değişmeyecek"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Şimşek Lüksemburg’da:

LÜKSEMBURG (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Darbe teşebbüsünde bulunanlar, hukukun egemenliğini, demokrasiyi yok etmeye çalıştı. Türkiye'de, bu kalkışmaya rağmen önemi reformlar hayata geçirildi. Bireysel emeklilik sistemi, yatırım iklimini arttırma yönelik reform yaptık. Biz normale döndük. Türk demokrasisi daha güçlü çünkü reformlar yaptık ve reformlara devam edeceğiz." dedi.

Şimşek, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Lüksemburg'a geldi. Lüksemburg Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen, Türk ve Lüksemburglu işadamlarının geniş katılımlı toplantısına katılan Şimşek, FETÖ darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de yaşananlara yurt dışından bakanların olanları tam kavrayamadığını ifade eden Şimşek, "Darbe girişimi kısa sürdü ve başarısız oldu. Burada, 40-50 yıllık gizli dini bir tarikat, yönetimi gayri meşru şekilde elde etmeye çalıştı. Bunlar, başarısız oldu. Böyle bir olayın bir daha olması ihtimali artık sıfıra yakın." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, gelecekteki demokrasi tarihinde FETÖ'nün darbe girişimine karşı Türk halkının verdiği mücadelenin önemli bir yeri alacağını belirterek, "Bu darbe girişiminde bulunanlara karşı da biz hukuk kurallarını demokratik temellerle tam uyumlu bir biçimde uygulayacağız. Süreç, kanıtlarla ve yasal bir şekilde devam ediyor. Türkiye, AB'ye aday bir ülke ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karalarını uyguluyor." şeklinde konuştu.

Yaşanan darbe girişiminin kısa sürmesine ve başarısız olmasına rağmen Türkiye'de yaşamın hızla normale döndüğüne dikkati çeken Şimşek, askeri sistemi yeniden yapılandırmak ve darbe girişiminde bulunanlarla mücadele etmek için OHAL'in uygulandığını söyledi.

-"Türk demokrasisi dünden daha güçlü"

Şimşek, OHAL'in geçici bir önlem olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Benim görüşüme göre, Türk demokrasisi dünden daha güçlü. Darbe teşebbüsünde bulunanlar, hukukun egemenliğini, demokrasiyi yok etmeye çalıştı. Türkiye'de bu kalkışmaya rağmen önemi reformlar hayata geçirildi. Bireysel emeklilik sistemi, yatırım iklimini arttırma yönelik reform yaptık. Biz normale döndük. Türk demokrasisi daha güçlü çünkü reformlar yaptık ve reformlara devam edeceğiz."

Türk hükümetinin AB'ye üyelik sürecine kendini adamış bir biçimde devam ettiğini dile getiren Şimşek, "Türkiye, Batı için güçlü, güvenilir ve inandırıcı bir ortak ve bu durum değişmeyecek." dedi.

-Reformlara devam

Darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisinin temellerinin çok sağlam olduğunu anımsatan Şimşek, "Biz reformlara devam edeceğiz. Ar-Ge reformu yaptık. İş piyasasını esnekleştirmeye yönelik reformu yaptık. Ayrıca, yatırım iklimini ve tasarrufu artırmaya yönelik reformlar yaptık. Bu yolda devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, Türk iş dünyasının çeşitli sektörlerinden ve siyasi partilerden temsilciler de katıldı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Lüksemburglu iş adamlarıyla görüşmesinin ardından, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider'le bir araya geldi.

Yorumlar