Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

- "(İdam cezası) Türkiye'yi böyle bir çıkmaz sokağın içerisine sokmak isteyenlere karşı hangi tedbirlerin alınacağı oturulur, konuşulur. Henüz bugünün konusu değildir bu. Bunlar konuşulup, eğer TBMM böyle bir karara varırsa, milletin böyle bir talebi olursa, böyle bir konu gündeme gelirse, bu konu tartışılır" - "(Fetullah Gülen'in iadesi) Bu yeni durumla birlikte de biz ABD'nin artık kararlarını gözden geçireceğine ve Türkiye'nin bu talebine kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz" - "Türkiye'de milletin bu darbeyi savar tutumu, tavrı bütün dünyaya örnek olacak ve model oluşturacak"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, darbe suçuna idam cezası getirilmesiyle ilgili değerlendirmelere ilişkin, "Türkiye'yi böyle bir çıkmaz sokağın içerisine sokmak isteyenlere karşı hangi tedbirlerin alınacağı oturulur, konuşulur. Henüz bugünün konusu değildir bu. Bunlar konuşulup, eğer TBMM böyle bir karara varırsa, milletin böyle bir talebi olursa, böyle bir konu gündeme gelirse, bu konu tartışılır." dedi.

Kurtulmuş, Habertürk televizyonundaki programda, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yargı dışındaki diğer kurumlarda da söz konusu organizasyon içerisinde bulunan kişilere yönelik temizlik operasyonu olup olmayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Dün akşam, bu adamlar darbeyi gerçekleştirmiş olsaydı, kendilerinin emir komutasında olmayan bütün bürokratlar bugün sokağa atılmış, işsiz hale getirilmişlerdi." ifadelerini kullandı.

Kendilerinin darbeci hukukunu esas almayacaklarını ancak bunların bağlantıları, iş birliklerinin ortaya konulacağını anlatan Kurtulmuş, hukuk prensipleri içerisinde gerekli adımların atılacağını söyledi.

TBMM'den yargı düzenlemesinin geçirildiğinin hatırlatılması ve gözaltılar, görevden almalar sonrasında yargı paketinin geri çekilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Hayır, değil, yani nihayetinde biz Türkiye'yi yönetiyoruz. Hangi yasal düzenleme gerekirse Meclis'te diğer partilerle de oturulur, konuşulur, o yasal düzenlemeler yapılır. Türkiye'nin kendi içerisinde gerçekten meşru, demokratik zeminlerde iş yapabilmesi için Türkiye'nin önü açılır." şeklinde konuştu.

Yargılamaların nerede yapılmasının planlandığının sorulması üzerine Kurtulmuş, bu kararı yargı sisteminin vereceğini söyledi.

Kurtulmuş, "Orada süreç tıkır tıkır işler, yargılamalar yapılır, sonuçlar ortaya çıkar." dedi.

- Darbe suçuna idam cezası konusu

"Darbe suçu, vatana ihanet suçunu işleyen kişiler için idam cezası getirilebilir mi?" şeklinde soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin idam cezasını kaldırdığını anımsattı. Kendilerinin prensip olarak da siyasi idamlara karşı olduklarını her platformda dile getirdiklerini anlatan Kurtulmuş ancak bunun yeni bir durum olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, "Gerçekten Allah'ın yardımı, milletin duası ve ferasetiyle Türkiye çok büyük, tahminlerimizin çok üstünde bir badireden geçmiştir. Dolayısıyla Türkiye'yi böyle bir çıkmaz sokağın içerisine sokmak isteyenlere karşı hangi tedbirlerin alınacağı oturulur, bunlar konuşulur, henüz bugünün konusu değildir bu. Bunlar konuşulup, eğer TBMM böyle bir karara varırsa, milletin böyle bir talebi olursa, böyle bir konu gündeme gelirse bu konu tartışılır." görüşünü paylaştı.

- "ABD'nin kararlarını gözden geçireceğine inanıyoruz"

ABD'nin Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yeni bir girişim olup olmayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi çok çok yeni bir durum var. Düne kadar bu Paralel Yapı'yla ilgili belki müttefiklerimiz, dostlarımız, hukuki bazı argümanlarla 'ama şöyle' , 'ama böyle' diyebilirlerdi. Şimdi 'ama'sı kalmamıştır. 161 masum vatandaşın kanına girmiş olan, elleri, ayakları, her tarafları kanlı olan bir cinayet şebekesiyle karşı karşıyayız. Bu çetenin de en üstünde adı geçen kişi yer alıyor. Dolayısıyla dostluk ilişkisi, stratejik ittifakımız, bu kişinin Türkiye'ye iade edilmesini zorunlu kılar. Biz böyle düşünüyoruz. Bundan sonra bu süreçte, bu yeni durumla birlikte de biz ABD'nin artık kararlarını gözden geçireceğine ve Türkiye'nin bu talebine kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz.

Kaldı ki en üst düzeyde ABD'den de dün akşamki darbe girişimine karşı, Sayın Obama'dan çok açık bir şekilde bu darbe girişiminin karşısında olduğuna dair görüşler gelmiştir."

- Yunanistan'a kaçan askeri personel

Yunanistan'a helikopterle kaçan 8 askeri personelin Türkiye'ye ne zaman teslim edileceğine ilişkin bilgi olup olmadığı sorusuna Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun mevkidaşlarıyla temaslarını sürdürdüğünü, Yunan hükümetinin de bu anlamda çok olumlu yaklaşımlarının bulunduğunu bildikleri yanıtını verdi.

Yunanistan'ın da darbelerden çok çekmiş bir ülke olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Yunanların bu 8 kişiyi iadesinin belli bir süreç içerisinde gerçekleceğini ümit ediyorum, bunun da en kısa zamanda olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Yakın görüşmeler, müzakereler yapıldığını bildiren Kurtulmuş, "Ümit ederim, sonuç alacağız." dedi.

- "Türkiye'nin darbeyi savar tutumu bütün dünyaya örnek olacak"

Vatandaşların, milletin dün akşam sokağa çıkmamış olması durumunda bugün Türkiye'nin başka bir ülke olabileceğine dikkati çeken Kurtulmuş, bunun bir demokrasi bayramı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu demokrasi bayramının kalıcı hale gelmesi için nöbete devam. Bu akşam Türkiye'nin her yerinde, yine 81 ilinde insanlar sokaklarda. Bir müddet daha bunlara devam etmek lazım. Bunlar tamam, bunların işi bitti de bundan sonra ola ki akıllarından bir şey geçirecek olanlar varsa, artık ebediyen bunların da önüne geçilir. Artık Türkiye'de öyle kolay değil, 3-5 asker oturacak, karar verecek ya da onların arkasında olduğu bir çete karar verecek, 'Biz Türkiye'de yönetimi ele geçireceğiz'. Siz kimsiniz? Millet bunu söylüyor sokaklarda, hiç konuşmasa da hiç slogan atmasa da bunu söylüyor. Demokrasiye sahip çıkıyor."

Kurtulmuş, bir Türk modelinden bahsedilecekse, Türkiye'de milletin bu darbeyi savar tutumu ve tavrının bütün dünyaya örnek olacağını, model oluşturacağını söyledi.

Darbe teşebbüsünden önce Türkiye'de yeni hükümet programının konuşulduğunu anımsatan Kurtulmuş, "Birden birileri Türkiye'nin iç ve dış siyasal gündemini tamamıyla iptal etmeye kalkıyor ve Türkiye'yi çok totaliter, otoriter, baskıcı bir askeri rejime doğru sürüklemek istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasiye destek vermek amacıyla vatandaşların bayraklarını alarak sokaklara çıktığını dile getiren Kurtulmuş, "Sokaklarda her türlü fikirden insanlar vardı. Bayrağını alan sokaklara koştu. Her türlü farklı hayat tarzlarına sahip insanlar vardı. Farklı partileri destekleyen insanlar vardı. Bu insanlar demokrasiye sahip çıkarak, kendilerinin ve çocuklarının geleceğine sahip çıktı." ifadelerini kullandı.

- "Vatandaşlarımızı çok iyi bir gelecek bekliyor"

Kurtulmuş, vatandaşları çok iyi bir geleceğin beklediğine işaret ederek, karamsar olunmaması gerektiğini kaydetti.

Barışçı tavırdan asla vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Vatandaşlarımızı özellikle muhtemel provokasyonlara karşı uyanık olmaya davet ediyoruz. Hiçbirimizin bir diğerine karşıtlığının konuşulacağı vakit değildir. Ortak karşıtlığımız demokrasi düşmanlarıdır, darbecilerdir. Ortak karşıtlığımız sivil halka karşı olan, halkına acımasızca ateş ederek öldürebilecek kadar cani, gaddar olan bu zihniyettir." şeklinde konuştu.

(Bitti)

Yorumlar