Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'te

- Davutoğlu: - "Aslında burada bir caminin açılışını değil, insanlık vicdanının yeniden inşa edilmesini de kutluyoruz. 23 sene önce burada Ferhadiye Cami bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip sonra şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'te

BANYA LUKA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aslında burada bir caminin açılışını değil, insanlık vicdanının yeniden inşa edilmesini de kutluyoruz. 23 sene önce burada Ferhadiye Cami bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip sonra şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk." dedi.

Davutoğlu, Ferhadiye Camisi'nde kılınan namazın ardından yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bugünün Bosna ve Balkanlar için çok önemli bir gün olduğunu belirten Davutoğlu, "Aslında burada bir caminin açılışını değil, insanlık vicdanının yeniden inşa edilmesini de kutluyoruz. 23 sene önce burada Ferhadiye Cami bombalanıp, tamamıyla tahrip edilip sonra şehir çöplüğü haline getirildiğinde insanlık katledilmişti. Bugün yeniden inşa ile insanlık vicdanını inşa etmiş olduk." diye konuştu.

Özellikle Banya Luka, Bosna Hersek ve Balkanlar'ın çok kültürlü, çok dinli bir bölge olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, asırlarca kiliselerin, camilerin bu topraklarda yan yana yaşadığını vurguladı. Davutoğlu, Balkan ve özellikle Bosna Hersek halkının bu geleneği sürdürmesinin, barışın en temel esası olduğunun altını çizdi.

"Bu caminin yeniden inşasıyla bugün burada, Banya Luka'da kara bir tarihin son sayfasını da kapatmış oluyoruz. 23 sene önce burada yaşanan acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum." diyen Davutoğlu, hiçbir caminin, kilisenin yıkılmaması temennisinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, 4 yıl önce Dışişleri Bakanı olarak geldiğinde yarı inşa halinde gördüğü caminin hizmete girmesinden ötürü onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Caminin yapımına katkıda bulunanlara teşekkür eden Davutoğlu, "Ferhadiye Camisi Bosna Hersek'in birliğinin sembolü olacaktır. Barış içinde huzur içinde bir Bosna Hersek temennisiyle bütün Bosna Hersek halkını selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

Daha sonra caminin açılış törenine katılanların yanına giderek selamlaşan Davutoğlu, ardından Hotel Bosna'da verilen yemeğe katıldı.

Öte yandan sağ elinde bant bulunan Davutoğlu'nun, dünkü Konya ziyaretinde vatandaşlarla tokalaşırken elini zorladığı ve bu nedenle eline bant yapıştırıldığı belirtildi.

Yorumlar