Barzani’nin Paris temasları

- IKBY Başkanı Barzani: - "Daniel Mitterrand’ı kaybettik ama şimdi onun yerini bizim için siz (Paris Belediye Başkanı Hidalgo) aldınız"

Google Haberlere Abone ol
Barzani’nin Paris temasları
PARİS (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Fransa’daki temasları çerçevesinde Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile görüştü.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Barzani, Iraklı Kürtlere verdiği destek ve geçen yıl Erbil’e yaptığı ziyaretten dolayı Hidalgo’ya teşekkür etti.
Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından François Mitterrand’ın eşi Daniel Mitterrand’ın Iraklı Kürtlere verdiği desteğe atıfta bulunan Barzani, ‘’Maalesef Daniel Mitterrand’ı kaybettik ama şimdi onun yerini bizim için siz aldınız.’’ ifadesini kullandı.
Hidalgo da Barzani’yi Paris’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin başkenti ile geçen yıl ziyaret ettiği Erbil arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda kararlı olduklarını kaydetti.
Hidalgo, özellikle Erbil ve Paris arasına kültürel iş birliğinin geliştirilmesini hedeflediklerini belirterek, ‘’Tarihi, kültürel ve arkeolojik sitelerin korunması ile ilgili çalışmalara destek vereceklerini’’ bildirdi.
Hidalgo, sığınmacılara verdiği destek ve terörle mücadeleden dolayı Fransızların Iraklı Kürtlere büyük saygı duyduğunu sözlerine ekledi.
Barzani, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından da kabul edilmişti.
Bu görüşmelerde, bölgesel meseleler ve Irak'a yapılacak silah yardımı konularının görüşüldüğü bildirildi.
Hollande, geçen hafta DAEŞ ile mücadelede Irak'a ağır silah yardımı yapacaklarını dile getirmişti.
Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da Fransız birliklerinin Irak ordusunun hizmetine verilecek topçu bataryalarını konuşlandırdığını duyurmuştu.
Le Drian, Charles de Gaulle uçak gemisinin de DAEŞ ile mücadele kapsamında kısa süre içinde bölgeye gönderileceğini ifade etmişti.


Yorumlar